Saturday, September 6, 2008

The Unsuspected



Titel: The Unsuspected / Icke misstänkt
Genre: Drama/Mysterium/Film-Noir
Land: USA
År: 1947
Regi: Michael Curtiz
I rollerna: Joan Caulfield, Claude Rains, Ted North, Audrey Totter

Handling: Radioprataren Victor Grandison har ett eget program där han berättar spännande deckarhistorier. Samtidigt har hans sekreterare blivit mördad i hans arbetsrum. Är hans mordbeskrivningar lite väl realistiska?

Omdöme: Regissören Michael Curtiz gjorde flera klassikers genom åren, men självklart är Casablanca den han alltid kommer att minnas för. Här är det inte lika glamoröst eller storartat, men den har sin charm och kan liknas med Laura som kom några år tidigare. För här handlar det också om en kvinna, i detta fall Matilda (Joan Caulfield), som är älskad av alla (ja, alla män iaf). Hon tros ha omkommit i en fartygsolycka några veckor tidigare.



På födelsedagsfesten som man håller för den kände radioprataren Victor Grandison (Claude Rains) dyker plötsligt en främling upp vid namn Steven Howard (Ted North) som säger att han gifte sig med Matilda tre dagar innan hon dog. När så Matilda dyker upp efter att ha varit i Brasilien, minns hon inte mannen som påstår sig vara hennes make...



Det tar filmen ungefär en halvtimme innan den börjar komma igång på allvar. Det är många karaktärer inblandade och det mesta utspelar sig i den stora villan där Victor bor tillsammans med Oliver, Althea, och några andra, men som ägs av Matilda. Ja, det är lika förvirrande som det låter. Det är svårt att veta vem som haft ihop det med vem och vem som är släkt med vem. Men det mesta får sin förklaring och karaktärerna minskar i antal allt eftersom. Filmen har en ganska tät stämning som skapas av bra musik och atmosfärsikt foto.



Skådespeleriet är inte direkt minnesvärt, även om Claude Rains alltid passar bra i den typen av roll han spelar här. Ted North gjorde för övrigt sin sista roll i och med denna (jag såg honom bl.a. i The Devil Thumbs a Ride där han var sämst i filmen, men här är han ok). Filmen tar sig hur som helst under sista delen och blir ganska trevlig, men tyvärr saknas det lilla extra för att verkligen bli minnesvärt. Sevärd är den hur som helst.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner