Tuesday, September 2, 2008

Caged



Titel: Caged / Kvinnor i fängelse
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA
År: 1950
Regi: John Cromwell
I rollerna: Eleanor Parker, Agnes Moorehead, Hope Emerson, Ellen Corby

Handling: Den 19-åriga Marie Allen sätts i fängelse efter att ha dömts för medhjälp vid ett rån. Den sympatiske fängelsedirektören Ruth Benton försöker göra allt för att hjälpa Marie, men den råbarkade fångvakten på fängelset har andra idéer och behandlar alla fångar lika hårt. Marie får snabbt växa upp och lära sig livet den hårda vägen.

Omdöme: Eleanor Parker spelar Marie Allen som kommer till fängelset efter att ha varit inblandad i ett rån där hennes make kom över $40. I fängelset sitter främst erfarna brottslingar och Marie är vettskrämd för livet på insidan. Saker och ting förvärras i och med att fångvakten Evelyn Harper går sin egen väg för att ta hand om kvinnorna. Man kan för övrigt jämföra henne med Nurse Ratched i Gökboet.



Marie kommer snabbt in i gänget och får ett jobb inom tvätten. Omständigheterna gör att hon mer än gärna vill komma ut så snart som möjligt när hon får sitt fall omprövat. Men när hon inte får komma ut går det bara utför och saker förvärras. Det var nog inte förrän sista halvtimmen som jag verkligen kände något och som jag tyckte filmen höjde sig ett snäpp. Filmens manus är för övrigt skrivet av Virginia Kellogg som gjorde research efter att hon fixade in sig i ett kvinnofängelse.



Eleanor Parker spelar verkligen bra då hon går från oskyldig skolflicka egentligen till att bli en härdad kvinna som inte längre bryr sig. Precis som förra gången jag såg henne så påminner hon en hel del om Naomi Watts. Hon blev även Oscarsnominerad för denna prestation som nog borde gett henne en Oscar. Hon lär ha varit en av sin tids främsta skådespelerskor (det märks), men tog så olika roller att hon blev en ypperlig karaktärsskådespelerska istället för stjärna. Hon var både vacker och mycket skicklig.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner