Sunday, September 21, 2008

Birdman of Alcatraz



Titel: Birdman of Alcatraz / Fången på Alcatraz
Genre: Drama
Land: USA
År: 1962
Regi: John Frankenheimer
I rollerna: Burt Lancaster, Karl Malden, Telly Savalas, Thelma Ritter

Handling: Robert Stroud sitter fängslad på Leavenworth-fängelset. Han hamnar ideligen i konflikt och slagsmål med de andra fångarna och fängelsevakterna. När Stroud dödar en av vakterna döms han till avrättning, men hans mor lyckas med bedriften att få straffet omvandlat till livstidsfängelse. Ett livstidsstraff som ska avtjänas i isoleringscell. En dag bryts hans ensamma och monotona tillvaro av att han hittar en övergiven sparvunge på rastgården. Strouds intresse för fåglar väcks och det ger honom lite mening med livet men också nya konflikter med fängelseledningen.

Omdöme: Filmen borde egentligen heta "Birdman of Leavenworth" då det var där han fick ha sina fåglar. När han senare kom till Alcatraz hade han inga fåglar, men blev då känd genom medierna. Regissören John Frankenheimer och klasskådespelaren Burt Lancaster gjorde fem filmer tillsammans, av de har jag nu sett tre. Denna film baseras på verkliga händelser och en bok skriven 1955 om Robert Stroud som kom att bli den näst mest känd fången av Alcatraz efter Al Capone.



Burt Lancaster ger ett fint porträtt av Robert Stroud som är kall, hård och inte särskilt omtyckt av vare sig andra fångar, vakter eller fängelseledningen. Han hamnar lätt i konflikter och dödar t.o.m en vakt vilket ger honom dödsstraffet. Men med hjälp av sin mor (Thelma Ritter) lyckas man ändra det till en livstidsdom som ska avtjänas i isolation borta från de övriga fångarna. Detta betyder bl.a. att han får äta och motionera ensam. Men hans tillvaro förändras en dag när han är ute på rastgården och hittar en hjälplös fågelunge som han tar hand om.



Robert Stroud började läsa all litteratur han kunde komma över om fåglar och blev expert i flera områden, så som blod, sjukdomar, anatomi och en hel del annat, trots att han endast gick ut tredje klass i skolan. Han hittade flera botemedel mot fågelsjukdomar under sina år på Leavenworth-fängelset och skrev även en bok om fåglar som gjorde honom till en kändis. Många experter ansåg honom som ett geni, men samtidigt gick det inte att undgå att han var en hänsynslös mördare som inte kände någon ånger.



Förutom Lancasters fina prestation får vi även se en ung Telly Savalas som en av fångarna som också får ett fågelintresse. Karl Malden ger som vanligt en stabil prestation som fängelsedirektören på Leavenworth-fängelset och senare Alcatraz. Gillar också det svartvita fotot som inte är spektakulärt på något sätt, men som fångar den rätta atmosfären inne på fängelset. En liten nackdel för filmen är väl dess längd på nästan 2.30 vilket gör att det blir lite enformigt efter ett tag, men trots allt fascinerande. Filmen blev för övrigt nominerad till fyra Oscars, tre för skådespelarna och en för fotot. Fick mig att tänka på filmen Carbine Williams om en fånge som kom på, revolutionerade och tillverkade vapen i sin verkstad.

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.9
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner