Thursday, September 4, 2008

Lost in Translation



Titel: Lost in Translation
Genre: Drama/Komedi/Romantik
Land: USA/Japan
År: 2003
Regi: Sofia Coppola
I rollerna: Bill Murray, Scarlett Johansson, Giovanni Ribisi, Anna Faris

Handling: En man och en kvinna från USA tillbringar en vecka i Tokyo på samma hotell av skilda orsaker. Båda två lider av sömnlöshet och möts i hotellbaren en sen natt.

Omdöme: Denna moderna klassiker kan ses många gånger. Den gjorde sig allra bäst på bio då det var en otrolig upplevelse att se de vackra vyerna av Tokyo och övriga Japan. Samtidigt är musiken helt bedårande filmen igenom och tillsammans med stämningen träffar filmen mig rakt i hjärtat.



Skådespelarna, tänker främst på Bill Murray och Scarlett Johansson, är utan tvivel helt rätt i sina respektive roller. Murray levererar ett flertal komiska scener och repliker, men han klarar av den dramatiska sidan galant och jag tycker också filmen blir som bäst när han och Scarlett har träffats och börjar umgås. Så filmen byggs upp lite till en början innan de träffats och man får se hur ensamma de är i denna storstad. När de väl börjar umgås höjs filmen och det blir genast intressantare, även om vi fått följa med Murray på en underhållande fotografering för whiskeyreklamen han gör.



Scarlett är verkligen älskvärd i sin roll och det finns flera oförglömliga scener som jag alltid kommer älska från den här filmen. Det är t.ex. när hon bär en rosa peruk och sjunger karaoke (detsamma gäller Murray när han framför några låtar). Eller när hon besöker Kyoto och man nästan ryser av det vackra landskapet till den så passande musiken. Och när de ligger i sängen och pratar om äktenskap, barn och livet, det är riktigt underbart. Ja, det finns många minnesvärda scener och det är bara att njuta från början till slut.



Fotot är även det anmärkningsvärt då Sofia Coppola lyckas fånga storstadens blandning av puls och atmosfär. Samtidigt får man en inblick i hur det är utanför storstaden och även lite i den japanska kulturen, sett från en turists synsätt. Man har helt enkelt lyckats kombinera allt näst intill perfekt och då blir det ett så pass lyckat resultat som det blev. Två sympatiska skådespelare i huvudrollerna, genomgående underbar musik som slår det mesta och att man lyckats fånga den magiska stämningen gör detta till en av 2000-talets bästa filmer.

5 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
5 - Musik
4 - Foto
--------------
23 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.9
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner