Monday, September 8, 2008

The Laughing Policeman



Titel: The Laughing Policeman / Den skrattande polisen
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1973
Regi: Stuart Rosenberg
I rollerna: Walter Matthau, Bruce Dern, Louis Gossett Jr, Joanna Cassidy

Handling: En natt i San Francisco löper en man amok med ett maskingevär bland passagerarna på en nattbuss. Åtta människor blir ihjälskjutna, däribland en ung kriminalpolis. Det finns inga vittnen till bussmassakern, men genom de dödade försöker polisen närma sig mördaren. Baserad på Maj Sjöwalls och Per Wahlöös roman.

Omdöme: Filmen sätter direkt sin prägel genom att på ett brutalt sätt visa hur en man kliver ombord en nattbuss iklädd svarta handskar och en väska. Han går längst bak i bussen och efter ett tag tar han fram sitt maskingevär som han sätter ihop. På bussen befinner sig ett par personer varav en visar sig vara polis som följer efter en man ombord på bussen. Samtliga människor på bussen skjuts ner och bussen kraschar, varpå mördaren kliver av och försvinner i natten.



Walter Matthau spelar polisen Jake Martin som sätts på fallet tillsammans med Leo Larsen (Bruce Dern). De två har ett bra samspel med varandra där Jake är tystlåten och grinig medan Leo är pratglad och pigg. Varför filmen heter The Laughing Policeman förstår jag inte då det inte passar in på någon av karaktärerna. Det är en ganska dum titel faktiskt. Filmen har ett par bra scener, bl.a. inledningsscenen på bussen, en stormning av en lägenhet samt en biljakt mot slutet. Däremellan får man på ett realistiskt sätt följa en polisutredning.



Man kan dra likheter med Dirty Harry faktiskt. Båda filmerna utspelas i San Francisco och är ganska brutala, plus att huvudpersonen inte har någon vidare hand med sina medmänniskor. Tyvärr blir filmen lite för krånglig för sitt eget bästa och när filmen slutat vet man inte riktigt hur allt ligger till. I vanliga fall brukar jag gilla detta, men i en sån här film är det meningen att man ska förstå vad som egentligen hänt. Nu såg jag filmen utan text vilket kan ha påverkat att man missade en del. Som helhet blev jag ändå positivt överraskad och på sätt och vis är det lite Martin Beck blandat med Dirty Harry.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner