Tuesday, September 23, 2008

Deux hommes dans Manhattan



Titel: Deux hommes dans Manhattan / Two Men in Manhattan
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Frankrike
År: 1959
Regi: Jean-Pierre Melville
I rollerna: Jean-Pierre Melville, Pierre Grasset, Christiane Eudes, Ginger Hall

Handling: Moreau, en fransk journalist stationerad i New York, får i uppdrag att utreda det mystiska försvinnandet av franske FN-diplomaten Fèvre-Berthier. När han inte får någon information av diplomatens sekreterare, rekryterar han en cynisk, alkoholiserad fotograf som ska hjälpa honom med uppdraget. De två männen ger sig ut i New York, fast beslutna att få fram sanningen.

Omdöme: Efter att ha gjort några ganska framgångsrika filmer beslutade sig Jean-Pierre Melville för att göra ett försök till film-noir i sin älskade stad New York - med sig själv i huvudrollen. Moreau (Melville) är en fransk journalist på en fransk tidning stationerad i New York och när en fransk FN-diplomat plötsligt försvinner, skickar chefredaktören honom på uppdraget att lokalisera den försvunna mannen. Ut i Manhattans mörka kväll tar han med sig sin vän, fotografen Delmas (Pierre Grasset), och tillsammans börjar de leta upp potentiella flickvänner till den gifta FN-diplomaten.



Att se Melville i en huvudroll i sin egna film, ja det är som att se Alfred Hitchcock spela huvudroll i sin egna film. Det fungerar helt enkelt inte och det är inte bara hans skådespeleri som inte håller måttet, utan de flesta av de amerikanska skådespelarna är ännu sämre. De franska skådespelarna sköter sig ändå ok. Sen är fotot väldigt mörkt och man har i utomhusscenerna inte använt någon som helst belysning vilket ger en riktig B-känsla, tyvärr. Filmens handling är inte heller särskilt intressant då de åker runt till de olika potentiella flickvännerna för att förhöra dem om FN-diplomaten.



Men någon följer efter dem under kvällen och ger lite nerv till det hela, även om man bl.a. förstör stämningen med musik som slutar tvärt i en scen som fortsätter några sekunder till, konstigt. Det känns som Melville mest njuter av att själv få spela en karaktär i en film-noir, hans egna. Filmen tar sig en aning under sista delen då det avslöjas vem som följt efter dem, de hittar FN-diplomaten och allt får sin upplösning. Men det här känns mer som en amatörfilm alternativt en rolig mellanfilm för Melville innan han gick vidare till sina klassikers.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner