Monday, September 22, 2008

Patterns



Titel: Patterns
Genre: Drama
Land: USA
År: 1956
Regi: Fielder Cook
I rollerna: Van Heflin, Ed Begley, Everett Sloane, Beatrice Straight

Handling: Fred Staples kommer från landet till New York där han blir anställd på ett stort företag. Det visar sig att chefen vill ersätta hans föregångare under oklara omständigheter. Fred får snart lära sig att man bara kan nå toppen genom att vara hjärtlös.

Omdöme: Visste inget om den här filmen på förhand förutom att det skulle handla om hur brutalt och hänsynslöst det är på toppen av ett stort företag. Filmen påminner i många avseenden om Executive Suite som kom något år tidigare. I det fallet handlade det om ett par direktörer som skulle besluta sig om vem som skulle ta över VD posten på företaget. Här handlar det om en maktkamp mellan VD:n, hans vice VD och den nyanställde Fred Staples (Van Heflin).



Staples kommer från landet och ett företag han skött mycket bra. Därför har han fått positionen på det välkända företaget Ramsey som drivs av Walter Ramsey (Everett Sloane), sonen till grundaren. Men problemet är att vice VD:n Bill Briggs (Ed Begley), som var med och grundande företaget, ständigt blir överkörd av Ramsey. Staples och Briggs skapar tidigt en vänskap och arbetar bra tillsammans. Men när det blir uppenbart att Ramsey vill ersätta Briggs med Staples måste någon vika ner sig.



Trots fint skådespeleri och en intressant premiss känner jag att filmen i princip går på halvfart från början till slut. Iofs kommer det någon starkare scen mot slutet, men inte med den kraft man hade förväntat sig eller hoppats på. Jag är säker på att en skickligare regissör hade fått ut mer av manuset. Likaså är fotot slitet och känns mer som 40-tal än mitten av 50-talet. Det gör också att man undrar över hur resultatet hade kunnat bli med en bättre regissör. Allt som allt en ganska bra film, men saknar det lilla extra på de flesta punkterna. Förresten så påminner Ramsey starkt om en viss Mr. Burns från "The Simpsons" i sitt beteende och lite till utseendet.



4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner