Monday, September 22, 2008

The Night of the Generals



Titel: The Night of the Generals / Generalernas natt
Genre: Mysterium/Drama/Thriller/Krig
Land: Storbritannien/Frankrike
År: 1967
Regi: Anatole Litvak
I rollerna: Peter O'Toole, Omar Sharif, Donald Pleasence, Christopher Plummer

Handling: Major Grau åläggs att utreda mordet på en prostituerad kvinna i det ockuperade Warsawa 1942. Bevis pekar mot att en av tre högt uppsatta generaler skulle vara den skyldige och utredningen för Grau till Paris och rakt in i förberedelserna till ett mordförsök på Hitler.

Omdöme: Det här är verkligen ett ambitiöst projekt där man försökt få med en hel del olika historier och framförallt genrer. Och på många sätt känns det som man vill för mycket och inte klarar av att hantera allt. En stor nackdel som jag stör mig på från allra första början är att alla talar engelska, brittisk engelska, trots att det främst handlar om tyskar. Det är några som talar polska och franska, men tyskarna talar alltså enbart engelska. Som vanligt kommer man över det allt eftersom, men störande är det. Som tur är försöker de inte prata med tysk brytning för det är nog ännu värre.



Omar Sharif ses som Major Grau som kommer från den tyska underrättelsetjänsten och som tar hand om utredningen av mordet på en prostituerad i Warsawa, 1942. Det enda vittnet till händelsen har genom en springa sett en tysk officer, närmare bestämt en general, lämna lägenheten där mordet begåtts. Grau är fast besluten om att hitta den skyldige och finner att tre tyska generaler som befann sig i området saknar alibi. Han börjar luska i fallet allt mer, men plötsligt förflyttas han till Paris där han får en högre post. 1944 återförenas generalerna och Grau och han kan återuppta fallet. Men kort därpå begås ett nytt mord på en prostituerad samtidigt som ett mordförsök på Hitler är i görning.



Peter O'Toole spelar general Tanz som är en sliskig och hänsynslös man som alltid strävar efter perfektion vare sig han är på fältet eller kontoret. Men på fritiden dricker och röker han i smyg och har andra saker för sig. Donald Pleasence som general Kahlenberg är för det mesta illa omtyckt av andra för sina kommentarer och konstiga beteende. Jag känner att filmen många gånger tar för lätt på uppgiften istället för att bjuda på en potentiellt nervkittlande andravärldskrigsthriller. Nu blir det lite mer lättsamt och det tappar den på. Samtidigt försöker man få med för mycket, vilket inte hade behövt vara fel, men som man inte lyckas med här. Trots allt småtrevlig.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner