Thursday, September 4, 2008

The Entity



Titel: The Entity / Okänt väsen
Genre: Rysare/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1981
Regi: Sidney J. Furie
I rollerna: Barbara Hershey, Ron Silver, Alex Rocco, George Coe

Handling: Det är någonting som jagar Carla Moran. Någonting är ute efter hennes själ. Och hennes kropp. Det går inte att stoppa det. Och hon har ingenstans att fly. Det okända väsendet har kommit för att ta Carla. Hon vet inte varför det jagar henne, men hon är dess utvalda offer. Väsendet plågar henne i hennes sovrum. Det attackerar henne hemma hos en vän. Det tar till och med kontrollen över hennes bil, vilket nästan dödar henne. Men det okända väsendet kommer inte att döda Carla, det har andra planer för henne...

Omdöme: Det här var en positiv överraskning. Gillar hur man fått till stämningen i filmen och hur man faktiskt får rysningar i flera scener. Själva handlingen blir kanske lite upprepande och det som händer är kanske inte så speciellt, men i och med att man får till den klaustrofobiska känslan av att vara utsatt och inte kunna göra något åt det, gillar jag det här. Ok, det är inte den bästa rysaren jag sett, men det är definitivt en skön blandning av 70- och 80-tal, och det är bara positivt. Den är effektiv på sitt sätt.



Barbara Hershey i huvudrollen gör en fin prestation som är trovärdig. Tillsammans med imponerande effekter (av Stan Winston) och mycket bra musik blir det en kombination som är lyckad. Det finns bl.a. en scen i filmen under en solnedgång som får mig att tänka på Terminator. Det är liksom en sorglig och mörk stämning i den. Att det blir lite upprepande tycker jag är acceptabelt, men jag gillar inte när parapsykologerna dyker upp i handlingen. Plötsligt blir det en cirkus runt henne med en massa mätinstrument, kameror och människor. Detta sänker känslan av att hon är ensam mot detta och plötsligt är det inte lika rysligt när hon blir utsatt för det.



På slutet står det att filmen delvis är baserad på verkliga händelser, så jag antar att de gått efter hennes liv, men det är lite synd att filmen tar en annan väg sista halvtimmen med cirkusen, annars hade detta kunnat bli riktigt bra. Poltergeist är mer känd, men kom året senare och har säkert tagit en del från denna. Detta gillade jag dock mer.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner