Friday, September 26, 2008

Madagascar



Titel: Madagascar
Genre: Animerat
Land: USA
År: 2005
Regi: Eric Darnell & Tom McGrath
Röster: Ben Stiller, Chris Rock, Jada Pinkett Smith, David Schwimmer

Handling: På New Yorks Central Park Zoo befinner sig ett lejon, en zebra, en giraff och en flodhäst, som är bästa vänner och stjärnorna i zoots show. Men när ett av djuren försvinner från sin bur försöker de andra att bryta sig fria för att hitta honom. När de hittar honom så är de på ett skepp... på väg till Afrika. När båten kapsejsar utanför kusten så tar de sig i land. Vännerna, som har blivit uppfödda i säkerheten på zoo, måste nu lära sig hur livet är ute i det fria.

Omdöme: Det tar ett tag innan filmen verkligen kommer igång och det är när de lämnar New York och kommer till Madagascar. Här uppstår roliga situationer och de olika karaktärerna kommer till sin rätt. Rösterna är lite si så där då jag tycker att de man valt inte riktigt lyckas på samma sätt som andra gjort i andra animerade filmer. Men de är ändå ok och det blir en del roliga scener, vissa gånger väldigt roliga. Filmen är inte lika bra animerad som de bästa och det drar också ner helheten.



Det kanske bästa var att det förekom en del referenser till andra filmer som är riktade till den äldre publiken. Den bästa (och mest uppenbara) var när lejonet Alex befinner sig på ön och försöker överleva och då vänder sig mot en kokosnöt (?) eller liknande som han målat som ett ansikte och säger "Shut up Spalding". En klar referens till Cast Away där ju Tom Hanks tilltalar sin "vän" (en volleyboll, tror jag det är) "Wilson". En annan referens jag gillar, bl.a. med huvudmelodin, är den till Lejonet Elsa/Born Free som är en film om just lejon från 1966 som jag brukade titta på när jag var liten. Som helhet en småtrevlig film som inte kommer upp i samma klass som de bästa i genren, men ändå helt ok.

Betyg:
IMDb: 6.6
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner