Friday, September 26, 2008

Mystic River



Titel: Mystic River
Genre: Drama/Kriminalare/Mysterium
Land: USA
År: 2003
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon, Laura Linney, Marcia Gay Harden, Laurence Fishburne

Handling: Jimmy, Sean och Dave är tre kompisar som spelar landhockey och gör bus varje dag. En dag kidnappas Dave av två män och hålls fången i fyra dygn innan han lyckas rymma. 25 år senare återförenas de tre barndomsvännerna när ett ohyggligt brott för de tre vännerna samman igen. Sean är nu polis, Jimmy äger en mataffär och Dave är arbetslös. Men de fyra dygnen som Dave hölls fången i barndomen har påverkat dem alla – inte minst Dave själv.

Omdöme: Det här var andra gången jag tog och såg denna film, första gången var på bio. Det är ingen tvekan om att det är en bra film, men den är inte utan sina fel. Skådespeleriet med Sean Penn och Tim Robbins i spetsen är riktigt bra och ger en rysningar från början till slut. Båda vann välförtjänt sina Oscars och det är överhuvudtaget många starka karaktärer i filmen. Det intressanta är att det egentligen inte finns någon sympatisk karaktär, utan alla har sina problem som de inte direkt sköter på bästa sätt.



Jag tycker filmen blandar drama med en del spänning och mystik på ett bra sätt, men det finns en del saker som blir lite övertydliga och det tycker jag är tråkigt. Man kan inte bortse från att det är en bra film, men det kunde också blivit ännu bättre om man ändrat en del saker. Bl.a. tycker jag, precis som förra gången jag såg filmen, att den skulle ha slutat kanske 10 minuter tidigare när den nådde sitt klimax (scenen där det blir helt "vitt"). Istället fortsätter filmen med att förklara en del som kunde ha lämnats åt tittaren. Man förstår ändå ungefär hur det ligger till och man hade haft något att fundera på också. Det gör att man tappar lite av nöjdhetskänslan man hade tidigare. Men det är iofs inte så farligt.



En annan sak som jag också tycker kunde gjorts bättre är musiken som Clint Eastwood själv står för. Den är inte dålig, men i många scener passar den inte riktigt in när man vill att det ska vara spännande, gripande, sorgligt osv. Istället är det för det mesta samma melodi som spelas och den passar bara in då och då. Detta är något som kunde gjorts bättre och som då hade höjt flera scener ännu mer. Annars gillar jag hur historien nystas upp och hur alla karaktärer har sin mörka sida som gör sig påmind hela tiden.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner