Friday, September 26, 2008

Charade



Titel: Charade
Genre: Mysterium/Komedi/Thriller
Land: USA
År: 1963
Regi: Stanley Donen
I rollerna: Audrey Hepburn, Cary Grant, Walter Matthau, James Coburn, George Kennedy

Handling: En kvinna får beskedet att hennes man blivit mördad och nu är de ute efter henne då de tror att hon har pengar som hennes man hade som de ansåg tillhörde dem. Samtidigt träffar hon en främling som försöker hjälpa henne.

Omdöme: Det var över fem år sen jag såg filmen och mindes väldigt lite, i princip ingenting faktiskt. Det som måste sägas är att det här är så likt en Hitchcock det kan bli. Man har ändå Cary Grant och genomförandet får en att tänka på underbara North by Northwest. Och jag kan tänka mig att manusförfattaren Peter Stone tagit mycket inspiration därifrån med humorn och de olika vändningarna i storyn. Han skrev även manuset till bl.a. bortglömda Mirage samt Pelham 1-2-3 kapat.



Audrey Hepburn spelar "Reggie" Lampert vars make visar sig inte ha varit den han utgett sig för att vara. På begravningen/minnesstunden dyker plötsligt tre mycket speciella och skrämmande män upp för att försäkra sig om att maken verkligen är död. Två av dem spelas av James Coburn och George Kennedy, som båda passar mycket bra i respektive roll. Kennedy är underbar filmen igenom med sin aggresiva och hårda stil och inbringar många skratt. Samtidigt träffar Reggie även en man vid namn Peter Joshua (Cary Grant) som visar sig vara till stor hjälp i denna svåra situation, speciellt när det visar sig att de tre vill åt pengar som hennes make lär ha tagit och nu vill döda henne.



Cary Grant passar även han perfekt i den här typen av roller där han får blanda sin charm med en allvarligare sida. Tillsammans med Audrey Hepburn, som var 26 år yngre, bildar de ett starkt radarpar. Walter Matthau måste också nämnas i en minnesvärd roll som Bartholemew som jobbar åt CIA och ska försöka hjälpa Reggie samtidigt som han påstår att pengarna tillhör CIA. Det bjuds på många härliga scener där filmens ton till en början mest är lättsam, men som får med allt mer nerv och blir riktigt spännande fram mot slutet. Det är definitivt en klassiker som man ska se om man gillar Hitchcock och även vill se ett gäng bra skådespelare samlade tillsammans.



4 - Skådespelare
5 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner