Sunday, September 28, 2008

Convoy Busters



Titel: Un Poliziotto scomodo / Convoy Busters / Smugglarkonvoj
Genre: Action/Kriminaldrama
Land: Italien
År: 1978
Regi: Stelvio Massi
I rollerna: Maurizio Merli, Olga Karlatos, Massimo Serato, Nello Pazzafini

Handling: Kommisarie Olmi är en hårdför snut som går sin egna väg. Hans kompromisslösa och tuffa attityd ogillas av hans chef. När så Olmi av misstag skjuter en oskyldig medborgare blir han förflyttad från Rom till en pittoresk liten by vid det Adriatiska havet. Där träffar han snart sin kärlek och allt verkar frid och fröjd, tills han stöter på ett gäng vapensmugglare. Snart inser Olmi att han måste damma av colten och ta i tu med buset med samma metoder som fick bort honom från Rom.

Omdöme: Efter att tidigare ha sett Fatal Charm (1977), en sämre eurocrime-film av Stelvio Massi, var jag på förhand lite skeptisk till denna. Det märks dock snabbt att den här filmen har högre produktionskvalité med snyggare foto, bättre story, bättre action och bra musik.



Kommisarie Olmi spelas av Maurizio Merli på ett sätt som får en att tänka på Dirty Harry. Han kanske inte har de coola kommentarerna hela tiden och han har inte en jättepistol, men han använder sin Colt flitigt. Så pass flitigt att han råkar döda en oskyldig efter att han trott att han än en gång skulle bli attackerad av beväpnade män.



Filmen har några scener som sticker ut extra mycket där allt faller på plats på ett bra sätt. Musiken i filmen är lite upp och ner, men för det mesta är den bra eller mycket bra när det väl gäller. Man känner direkt att något bra kommer hända som t.ex. när man i slowmotion ser en beväpnad man springa bort från en jagande helikopter. När han så vänder sig om för att skjuta mot den ser man Kommisarie Olmi luta sig ut och skjuta honom. Riktigt cool scen som man var tvungen att se om ett par gånger.



Tyvärr har filmen en svacka ungefär i mitten, efter att han skjutit en oskyldig fotgängare. Han förflyttas då bort från Rom till en liten fiskeby där ingenting händer, iaf till en början. Han träffar en lärarinna och blir romantiskt involverad med henne. Sen kommer han ett smugglargäng på spåren och då tar filmen också fart igen.



Avslutningen är perfekt när han plockar fram sitt vapen ur skrivbordslådan och laddar den med ammunition för att sen ge sig på gänget som kidnappat ett par barn. Hade mittendelen varit bättre hade det blivit ett högre betyg, men det är hur som helst en klart sevärd film och en av de bättre i genren.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.9
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner