Wednesday, January 19, 2011

Nordwand



Titel: Nordwand / North Face
Genre: Äventyr/Drama
Land: Tyskland/Österrike/Schweiz
År: 2008
Regi: Philipp Stölzl
I rollerna: Benno Fürmann, Florian Lukas, Johanna Wokalek, Ulrich Tukur

Handling: Baserat på verkliga händelser. Berget Eigers nordsida är år 1936 "Alpernas sista problem"; en 1800 meter lodrät vägg som ingen hittills lyckats ta sig upp för. Många europeiska klättrare drömmer om att bli först med att nå toppen. De tyska vännerna Toni och Andi förbereder sig för ett eget försök. I hälarna på dem följer även en österrikisk duo och i byn vid bergets fot finns ett reporterteam för att föreviga den första lyckade bestigningen.

Omdöme: Jag blir alltid imponerad av bergsklättrare och inte minst filmmakarna som lyckas få det att se så verkligt ut, i många fall är det också verkligt. Det är mitten av 30-talet och en Berlin-baserad tidning vill skriva om storyn om två tyska bergsbestigare som klarar av att bestiga den norra sidan av Eiger-berget som aldrig bestigits. De senaste som försökte dog någonstans däruppe, nu är det Toni och Andi som ska göra ett försök. En på tidningen, Luise (Johanna Wokalek), är gammal vän till de två och ser sin chans att göra reportaget. Hennes chef Henry Arau (Ulrich Tukur) är lite småförtjust i henne och tar med henne till de schweiziska Alperna.



Stora delar av filmen utspelar sig på berget, vilket självklart är helt rätt, men med tanke på att filmen är två timmar lång blir det lite långdraget. Kanske att man kunde kapat en tjugo minuter då det egentligen inte behövdes två timmar för storyn. Å andra sidan är det både spännande och gjort med känsla så visst klarar man av att följa det hela under de två timmarna. Vad man imponeras av är under vilka förhållanden bergsklättrarna ger sig på berget med tanke på utrustningen som givetvis inte var fulländad.



Det finns vissa delar mot slutet som man hade kunnat vara utan där en person riskerar sitt liv istället för livräddarna, som är utbildade och tränade för att utföra klättringen. Jag tänker annars på en annan film där man bestiger Eiger-berget och det är The Eiger Sanction (1975), regisserad och med Clint Eastwood. En trevlig liten thriller med några minnesvärda stunts, precis som i denna film för övrigt. Att det hela baseras på en verklig händelse gör det hela än mer anmärkningsvärt med tanke på utvecklingen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner