Monday, January 10, 2011

127 Hours



Titel: 127 Hours
Genre: Drama/Äventyr/Thriller
Land: USA/Storbritannien
År: 2010
Regi: Danny Boyle
I rollerna: James Franco, Kate Mara, Amber Tamblyn, Treat Williams

Handling: En historia baserad på en verklig händelse. Aron Ralston är en äventyrare som råkar fastna vid ett klippblock mitt i Utahs öken och måste hålla sig vid liv för att räddas.

Omdöme: Äventyraren Aron Ralston (James Franco) är lite av en ensamvarg och älskar att vara ute i naturen där hans äventyrliga sida kan leva till fullo. Han ger sig ut till den vackra öknen i Utah, sätter sig på sin mountainbike och cyklar till sitt mål. Väl på plats börjar hans riktiga äventyr, att klättra och utforska. Han har varit där förr och kan terrängen och de gömda pärlorna.



Lite överraskande träffar han på två tjejer som visar sig vara lite vilse. Kunnig i området som han är guidar han dem ett tag och de har en kul stund tillsammans. Aron ger sig sen av på egen hand för att utforska vidare och då är olyckan framme. Han har ingen möjlighet att kalla på hjälp och situationen är givetvis kritisk. Lite synd för egen del var att jag hade hört och läst om denna historia tidigare och visste därför några viktiga detaljer. Men trots det var det lätt att dras in i handlingen och följa denna överlevare.



James Franco gestaltar Aron Ralston på ett övertygande sätt och det är givetvis av yttersta vikt då han är med i princip varje bildruta. En sann äventyrare som vet vad han ska göra för att iaf ha en chans att överleva och ta sig därifrån. Frågan är bara hur långt han är villig att gå. Det är inte bara intressant att följa utan även väldigt spännande och nervigt. Danny Boyle lyckas verkligen engagera tittaren och känna att man är där.



Det fanns kanske några partier som jag kände var lite svagare och som man förmodligen tagit med för att fylla ut tiden med. Men å andra sidan hade det nog blivit för enformigt om man inte gjort så. Något som jag kände kunde varit lite bättre var musiken av Oscarsvinnande A.R. Rahman som stundtals var bra, men som inte riktigt fick till det i alla situationer. Fotot lyckades man annars bra med där man både kände sig delaktig med Aron och fick ta del av det vackra landskapet i Utahs öken.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.4


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner