Saturday, January 29, 2011

The Matrix



Titel: The Matrix
Genre: Action/Sci-Fi
Land: USA
År: 1999
Regi: Andy & Lana Wachowski
I rollerna: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne, Hugo Weaving, Joe Pantoliano

Handling: Det är något som inte stämmer i Neos liv, något är konstigt och han söker svaret på en fråga han inte känner till. En dag börjar bitarna falla på plats och han ställs inför valet att se sanningen och aldrig mer kunna återvända till lögnen...

Omdöme: Kanske den mest omtalade filmen som kom i slutet av 90-talet med sina revolutionerande effekter och sin ganska komplexa story. Keanu Reeves spelar Neo, eller Mr. Anderson som han också heter, och är en datahacker/programmerare när en grupp latexklädda personer tar kontakt med honom. De är ledda av Morpheus (Laurence Fishburne) och Trinity (Carrie-Anne Moss) som är övertygade om att Neo är den utvalde som ska hjälpa dem i kampen mot agenterna som leds av Agent Smith (Hugo Weaving).



Med ett uppenbart grönaktigt filter och många gröna inslag genom filmens gång, bygger man sakta men säkert upp storyn som ska förklara för oss och Neo om vad det hela går ut på. Ska jag vara ärlig har jag aldrig varit särskilt förtjust i storyn och det känns än mer uppenbart att det hela är aningen för utdraget när man ser den så pass många år efter att den kom ut. För egen del köper jag inte hela konceptet som många andra gör, men det är en välgjord och på sina håll klart underhållande film.



Det finns inte så mycket att klaga på med valet av skådespelare. De gör vad de ska och även om Keanu Reeves är lite stel så köper jag det för rollen. Hugo Weaving passar också bra som Agent Smith som talar med utdragna ord i slutet av meningarna. Filmens starkaste sida är den avslutande fjärdedelen där man verkligen visar upp tekniken och cinematografin från sin bästa sida. Det hela börjar när Neo och Trinity ska försöka frita Morpheus. Detta parti höjer filmen ett snäpp och utan det hade filmen inte varit vad den är. Men det tar också en och en halv timme innan man når dit.



3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.7


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner