Tuesday, January 4, 2011

The Fighter



Titel: The Fighter
Genre: Drama
Land: USA
År: 2010
Regi: David O. Russell
I rollerna: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo

Handling: Den verklighetsbaserade historien om boxaren "Irish" Mickey Wards osannolika boxningskarriär under 80-talet med sin strulige bror Dicky vid sin sida.

Omdöme: Historien följer boxaren Mickey Ward (Mark Wahlberg) med hans äldre bror Dicky Eklund (Christian Bale) som hans tränare. Mickey är en duktig boxare, men har svårt att göra sig ett namn då han inte får de rätta matcherna. Många tycker att han borde kapa bandet till sin familj, särskilt sin bror Dicky, och få en annan manager och tränare. Även Mickey börjar känna att det är dags att gå skiljda vägar för att nå sina drömmar.



Även om filmen i grund och botten handlar om Mickey Wards boxningskarriär och träning, så är det Dicky Eklunds film då han är en så stark karaktär. Dicky var själv en duktig boxare, men har hamnat i ett svårt drogmissbruk vilket gjort att han inte är att lita på. Mamman Alice (Melissa Leo) är den pådrivande kraften för sin son Mickey, men även den som fattar besluten i form av manager. Familjen är vitt slödder, något som påminde mig om familjen i Million Dollar Baby (2004) som endast är ute efter pengar. Men här är det inte riktigt så, de är starka som familj även om de har sina duster.



Den starkast lysande stjärnan är utan tvekan Christian Bale som går utanför sin bekväma hårda karaktär som han är så duktig på att spela till att bli en svag och väldigt sårbar individ. Man känner verkligen hans kärlek till sin bror samtidigt som drogmissbruket gör honom oberäknelig och frånvarande. Det är en fröjd att se honom i en så annorlunda och stark roll. En annan som övertygar på mig är Amy Adams i rollen som bartjejen Charlene som blir Mickeys tjej. Hon är rak och ärlig, tar inte skit från någon och spelar en betydande roll i Mickeys beslut.



Filmen har en del starka ögonblick och scener, men jag hade nästan förväntat mig fler. Det känns helt klart som man kunde gått ännu längre i vissa avseenden för att verkligen känna ordentligt. Det jag kanske främst tycker man kunde förbättrat var musiken då man i många fall slängde på rock eller annan lite hårdare musik när man hade velat ha lite mer stämningsfull musik. Även intressant att Darren Aronofsky var tänkt som regissör, men valde att göra Black Swan (2010) istället, förmodligen för att han hade gjort The Wrestler (2008) och ville göra något lite annorlunda. Han är dock med och producerar filmen.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.4


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner