Tuesday, January 25, 2011

Hævnen



Titel: Hævnen / In a Better World / Hämnden
Genre: Drama
Land: Danmark
År: 2010
Regi: Susanne Bier
I rollerna: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, William Jøhnk Nielsen

Handling: Anton arbetar för en humanitär organisation och pendlar mellan ett flyktingläger i Afrika och sitt hem i Danmark där han har två små söner. Han har svikit sin älskade hustru, Marianne, och de försöker nu att vänja sig vid ett liv utan varandra. Samtidigt börjar Antons 10-årige son Elias lära känna och bli vän med en ny pojke i klassen, Christian. Denna ovanliga vänskap utvecklas snart till en oroande allians som hotar att förstöra landsbygdsidyllen för alltid.

Omdöme: Till en början är jag lite skeptisk när filmen inleder någonstans i Afrika och Mikael Persbrandt i rollen som läkaren Anton hjälper behövande. På något sätt känns det inte rätt och jag hoppas filmen inte ska bli en soppa som ska visa deras problem. Som tur är utspelar sig filmen huvudsakligen på "hemmaplan" i Danmark där Antons son Elias och nya skolkamraten Christian, son till änklingen Claus (Ulrich Thomsen), blir centrala i dramat.



Jag skulle nästan vilja jämföra detta lite med Babel (2006) som hade en liknande stil där den tryckta stämningen hela tiden gjorde sig påmind. För man känner verkligen ångesten filmen igenom och det har man lyckats väldigt bra med från första början. Man kommer snabbt in i filmen och den släpper aldrig riktigt taget. Stundtals blir den så där lagom intensiv och går aldrig till överdrift.



Filmens avslutande tio-femton minuter tycker jag kändes lite utdragna efter att filmen nått sin topp. Kanske kunde man avslutat filmen lite tidigare, men samtidigt kunde man tagit det längre och fått med fler karaktärer (tänker främst på Ulrich Thomsen som får en väldigt liten karaktär att jobba med). Däremot blir jag smått imponerad av barnskådisen som spelar Christian (William Jøhnk Nielsen) som filmen igenom visar prov på bra skådespeleri och känns äkta.



Trots att filmen har en så tryckt och ångestladdad stämning över sig så har den ljusglimtar och några lite lättsammare scener. Familjelivet skildras väl och Mikael Persbrandt gillar jag i rollen som tvåbarnsfar. Han spelar nedtonat och harmoniskt på något sätt och det passar honom perfekt. Musiken är också en viktig del av filmen och tar fram de rätta känslorna och lyckas filmen igenom bygga upp stämning. Likaså tycker jag fotot håller klass även om den inte direkt sticker ut.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner