Tuesday, January 4, 2011

The Accused



Titel: The Accused / Anklagad
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA/Kanada
År: 1988
Regi: Jonathan Kaplan
I rollerna: Kelly McGillis, Jodie Foster, Bernie Coulson, Leo Rossi

Handling: Sarah dricker öl och röker marijuana i en bar där hon blir våldtagen av flera män som blir påhejade av ett gäng. Nu är frågan om hon skall kunna få upprättelse i domstolen. En kvinnlig advokat, som kommer från en helt annorlunda värld, försöker hjälpa Sarah.

Omdöme: Sarah Tobias (Jodie Foster) är en ung kvinna som bor i sin husvagn med pojkvännen Larry. Men efter ett gräl bestämmer hon sig för att gå till baren "The Mill" där hennes väninna jobbar. Efter ett par öl och marijuana blir hon brutalt våldtagen av tre män samtidigt som ett gäng andra män hejar på. Hennes kamp för upprättelse och bearbetning av vad som hänt tar sin början och till sin hjälp har hon advokaten Kathryn Murphy (Kelly McGillis).



Det är utan tvekan Jodie Fosters film som hon också vann en Oscar för. Det mest imponerande är nog hur hon helt låter exploatera sin kropp i en av de starkare scenerna man kan se på detta ämne. Det är ett smart drag att vänta med den starka våldäktsscenen in i det sista efter att man lärt känna karaktärerna och hört vad som hänt. För när man verkligen får se vad som hänt är det värre än man kunnat föreställa sig. Noterbart att Kelly McGillis själv blev utsatt för våldtäkt i början av 80-talet och kände starkt för rollen som advokaten. Utöver Foster och våldtäktsscenen är filmen högst medioker, men dessa två ingredienser gör den sevärd.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner