Friday, January 28, 2011

Alien



Titel: Alien
Genre: Sci-Fi/Skräck/Thriller
Land: USA/Storbritannien
År: 1979
Regi: Ridley Scott
I rollerna: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, Yaphet Kotto, John Hurt, Ian Holm, Harry Dean Stanton

Handling: Skräcken börjar när besättningen på rymdskeppet Nostromo undersöker en nödsignal från en avlägsen planet, och gör den fasansfulla upptäckten att där finns en livsform som uppstår och förökar sig inuti människokroppar. Nu måste besättningen inte bara slåss för sin egen överlevnad, utan även för hela mänsklighetens.

Omdöme: Besättningen ombord rymdfarkosten Nostromo består av sju personer, fem män och två kvinnor, som under ett uppdrag i rymden snappar upp något som liknar en nödsignal från en av planeterna. Vid sådana situationer är de tvungna att undersöka varifrån signalen kommer. De tar sig till planeten där de upptäcker utomjordiska varelser som inte verkar vara särskilt gästvänliga.



Det är inte för inte som detta klassas som en av de stora i filmhistorien. När jag tidigare sett den för länge sen har jag känt att den kanske är lite långsam och seg till en början. Men nu när jag ser den så tycker jag den är perfekt från allra första början. Det är oerhört mystiskt och stämningsfullt med ett lagom tempo, mycket tystnad i form av lagom mycket musik och istället bara ljuden från vinden eller farkosten.



Det är också bra att besättningen består av intelligenta människor som är där för att utföra ett forskningsuppdrag vilket bara gör att deras kamp mot varelserna blir intressantare. Att man sedan valt att dra ut på spänningen och inte låta en se varelserna så mycket är ett genidrag, speciellt med tanke på att varelserna blir så mycket mer skrämmande när man inte får se dem så mycket. Man vet bara att de är närvarande och kan slå till när som helst.



Jag tycker också man valt en utmärkt skara skådespelare och fungerande karaktärer. Det är endast sju personer i filmen och det räcker gott och väl. Den enda karaktären/skådespelerskan jag tycker är onödig är Lambert spelad av Veronica Cartwright. Det känns som hon inte har någon vidare betydelse och klagar mest hela tiden utan att tillföra något. Favoriten är annars Yaphet Kotto i rollen som Parker som är en av två maskinister ombord (den andra är Harry Dean Stanton som Brett).



Tom Skerritt fungerar som besättningensansvarig och under första halvan av filmen är det ganska jämn fördelning bland rollerna innan Sigourney Weaver som Ripley tar över och blir huvudperson. John Hurt och Ian Holm rundar av med två bra prestationer i en film fylld med atmosfär. Man har lyckats bra med rymdsekvenserna där "less is more" och man vetat sin gräns. Däremot är kanske själva varelserna lite svaga på sina håll, men eftersom de visas så sparsamt är det inget som stör. För övrigt måste jag berömma detaljrikedomen och funktionsdugligheten på allt, riktigt imponerande.

4 - Skådespelare
5 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
22 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.5


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner