Thursday, January 27, 2011

Carlos



Titel: Carlos
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: Frankrike/Tyskland
År: 2010
Regi: Olivier Assayas
I rollerna: Édgar Ramírez, Alexander Scheer, Nora von Waldstätten, Christoph Bach

Handling: Under 20 år var Ilich Ramírez Sánchez - känd och ökänd under namnet "Carlos" - världens farligaste och mest jagade man. Han var hänsynslös i sina terroristhandlingar, eftertraktad av alla sorters kvinnor och en iskall lönnmördare, som lyckades hitta allierade bland arabiska terrorister och östblocket.

Omdöme: "Carlos" blev ökänd efter sina attentat och mord som främst utfördes i Europa under 70- och 80-talet. Så i denna tre delar långa film får vi följa honom från hans uppgång till fall, hur han gjorde sig ett namn för att sedan bli den som rekryterade och ha huvudansvaret för de olika terroristcellerna runt om världen. Hans riktiga namn var Ilich Ramírez Sánchez, föddes i Venezuela och kom till Europa för att strida mot kapitalismen och för marxismen.



Att dela upp filmen i tre delar känns till en början helt rätt då det är mycket att ta sig igenom och man vill inte stressa för mycket och istället låta de olika uppdragen/aktionerna byggas upp och genomföras i rätt tempo. Detta var t.ex. något som Der Baader Meinhof Komplex (2008) inte riktigt klarade av i en film (man stressade för mycket under stora delar trots 150 minuters speltid). När jag sett klart de sammanlagt 330 minuterna känner jag dock att man kunde bantat det hela till två filmer på runt 120 minuter vardera.



De två första delarna är klart intressanta och bra, man har ett bra tempo och man kommer lätt in i det hela. Kanske att första delen är bäst av dem, men den andra börjar riktigt bra och har förmodligen det starkaste partiet av dem alla under inledningen. Den tappar dock en del under sluttampen och lyckas aldrig ta sig upp i tredje och sista delen. Det blir lite för utdraget och upprepande under sista delen i jämförelse med första halvan av filmen som fungerade bra och bjöd på något nytt hela tiden.



Édgar Ramírez i huvudrollen som "Carlos" sköter sig utmärkt och talar inte bara ett antal språk, han levererar även en genomgående bra prestation där han bl.a. går väsentligt upp i vikt under filmens gång. Men även de övriga är värda att nämna för detta är en film med många prestationer och många bra sådana. Alla hans kvinnor, kumpaner, fiender och höjdare för de olika länderna porträtteras mycket bra filmen igenom. Något jag fann mindre bra var valet av musik. Man har valt olika låtar som i de allra flesta fall inte passar lika bra som stämningsfull och uppbyggande musik hade gjort.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner