Monday, January 24, 2011

The Heiress



Titel: The Heiress / Arvtagerskan
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 1949
Regi: William Wyler
I rollerna: Olivia de Havilland, Montgomery Clift, Ralph Richardson, Miriam Hopkins

Handling: En rik kvinna med alldagligt utseende och lite charm uppvaktas av en stilig yngling. Hennes omgivning med fadern misstänker att han är ute efter hennes pengar, men hon ser i honom allt det som hennes liv saknat.

Omdöme: Klassiska regissören William Wyler har här regisserat Olivia de Havilland och Montgomery Clift som Catherine respektive Morris. Catherine har ärvt pengar efter sin mor och har även en rik far som hon kommer ärva. Morris är en stilig ung man som kommer från ingenstans och charmar henne så hon känner att han är rätt för henne. Men Catherine är både naiv och inte särskilt social och hennes far är tveksam till om Morris intentioner är seriösa eller bara för pengarnas skull.



Jag kan inte låta bli att en bit in i filmen tänka på hur det hela ska gå då man lyckats skapa ett intresse med historien. Till en början tycker jag skådespeleriet är lite svagt, men Olivia de Havilland övertygar allt mer under filmens gång och blev också belönad med en Oscar (en av fyra som filmen vann för övrigt). Man känner dock genom hela filmen att den där rätta kemin inte finns där mellan de Havilland och Clift, vilket iofs kan ha varit meningen men trots allt slår det inte gnistor som man hoppats på. Å andra sidan gör det att man känner samma oro som hennes far känner vilket bara gör det mer kännbart.



Filmen utvecklar sig inte som jag hade trott och tar en vändning till att bli mörkare än vad jag hade väntat mig. Jag är inte helt övertygad av filmen som helhet och det blir lite för mycket som utspelar sig i huset hon bor i med sin far. Avslutningen på filmen, som fungerar bra, är nästan svår att tro att de valt då man inte räknat med det under filmens gång. Det är också en förvandling Olivia de Havilland går igenom från att vara den försvarslösa och naiva unga kvinnan till att bli en stark och nästan dominant kvinna som man inte leker med i första taget.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.2


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner