Friday, January 28, 2011

Aliens



Titel: Aliens - Återkomsten
Genre: Action/Sci-Fi/Skräck/Thriller
Land: USA/Storbritannien
År: 1986
Regi: James Cameron
I rollerna: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Bill Paxton, Lance Henriksen, Paul Reiser

Handling: Ripley hittas efter 50 år i rymden av ett bärgningsskepp. Väl tillbaka på Jorden får hon höra att ett antal kolonisatörsfamiljer numera lever på planeten där hon tidigare stött på "aliens". Man har emellertid tappat kontakten med kolonisatörerna, och skickar därför Ripley och en grupp marinsoldater för att eventuellt rädda överlevande men också för att förinta "aliens".

Omdöme: Fortsättningen på rymdäventyret tar vid där den första slutade egentligen. Ripley hittas ute i rymden och väcks sakta upp. Hon har ständiga mardrömmar och svårt för att släppa vad hon varit med om. Hon har även svårt att övertyga sina överordnade om vad som hänt och blir degraderad. Men när man tappar kontakten med kolonisatörerna på planeten där Ripley var, erbjuds hon att följa med som observatör och konsult. Hon skickas tillsammans med ett gäng välutrustade, men inte så smarta, marinsoldater tränade för just sådana uppdrag.



Man märker tidigt att filmen har en större budget, fler skådespelare och att man lagt ner mer tid på att visa upp effekter. Men tidigt märker man också att rymdeffekterna, när rymdfarkosten svävar fram i rymden, inte är av högsta klass. Detta var något man aldrig märkte av i originalet, men här är det typiska 80-tals effekter som till stora delar är bra, men även visar sina brister. Däremot är varelserna riktigt skickligt utförda och fungerar ypperligt filmen igenom, stora som små.



Det är nu en större besättning man har att följa och jag tycker inte det blir samma fina stämning då. Å andra sidan är det bra att man inte upprepar sig utan försöker göra något lite annorlunda. Nu blir det mer ett actionäventyr med mycket mer pang på och det är lite mer människan som är jägaren - fast som vi vet inte i slutändan. Filmens stora miss är att ha med ett barn, flickan Newt, som iofs sköter sig väl under omständigheterna (hennes enda filmroll). Problemet är att hon inte hade behövts och gör att man då och då sänker tempot.



Filmens stora behållning är annars Bill Paxton i rollen som Hudson. Jag kan förstå att vissa kan störa sig på honom, men jag tycker han tillför något som fungerar väldigt bra och det är humor. Han är kaxig samtidigt som han klagar och blir allt mer rädd för varelserna. Hans negativa kommentarer är klockrena och får mig att skratta vid ett antal tillfällen. Han blir nästan hysterisk emellanåt, men på ett charmigt sätt. Lance Henriksen är skön som Bishop och har ett stelt skådespeleri som passar utmärkt för karaktären. Däremot är jag inte så förtjust i den manliga kvinnan Vasquez som ska vara coolingen i gänget.



Michael Biehn har en ganska nedtonad roll som gruppens riktiga ledare Hicks och passar bra. Tillsammans med Ripley är han hjärnan som tänker till lite innan de kastar sig in i något. Paul Reiser, som jag inte riktigt gillar, fungerar trots allt som sliskig talesman för "företaget". Ett bra och välfungerande actionäventyr, men den håller definitivt inte samma klass som originalet. Musiken är en annan sak som inte fungerar lika bra då den försöker vara för dominant och inte tillför rätt stämning. Å andra sidan får man ta det för vad det är, en testosteronladdad actionfilm som försöker gå steget längre än originalet.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.5


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner