Sunday, January 30, 2011

La mala ordina



Titel: La mala ordina / Manhunt / The Italian Connection / Maffian ger order
Genre: Kriminaldrama
Land: Italien/Västtyskland
År: 1972
Regi: Fernando Di Leo
I rollerna: Mario Adorf, Henry Silva, Woody Strode, Adolfo Celi

Handling: Ett stort parti heroin försvinner någonstans mellan New York och Milano. Skulden läggs på småskurken Luca Canali som får en dödsdom över sig av maffian som skickar två mördare från New York till Milano. Canali vill inte bara bevisa sin oskuld, han vill också försöka hålla sig vid liv!

Omdöme: Vad Sergio Leone gjorde för italiensk spaghettivästern med sin dollar-trilogi, försöker Fernando Di Leo göra för italienskt kriminaldrama med sin milieu-trilogi. Detta är den andra filmen i serien, där den första är Milano calibro 9 (1972) och den tredje är Il boss (1973). Det är lågbudget, det är skitigt och det är elakt. Det är så mycket 70-tal man kan få och det är något speciellt med italienskt 70-tal då modet är horribelt och skådespelarna är så där härligt svettiga och smutsiga.



När filmen börjar får vi veta att två amerikanska lönnmördare skickas från New York till Milano för att brutalt mörda Luca Canali (Mario Adorf). Man tror då man ska få följa Dave (Henry Silva) och Frank (Woody Strode) i deras jakt på Luca Canali, och det får man under första halvtimmen. Dave är den mer vulgära och vill hela tiden ha kvinnor och fart runt sig medan Frank är den tystlåtne muskelmannen som håller sig i bakgrunden. De två männen får en kvinnlig "guide" i form av Eva Lalli (vackra Luciana Paluzzi).



Efter inledningen tar Mario Adorf över totalt som hallicken Luca Canali. Han är en jagad man, men vet inte varför. Det är inte bara de två amerikanarna han har efter sig utan även sin chef Don Vitos (Adolfo Celi) hejdukar. Filmen har en uppbyggande inledning där det inte händer allt för mycket, men där det istället bjuds på flera sköna one-liners och annat man kan skratta åt (som vanligt i dessa italienska filmer måste tilläggas). Allt eftersom blir filmen hårdare, mer fartfylld och riktigt underhållande. Att sen Quentin Tarantino fått inspiration härifrån känns ganska givet, speciellt till Pulp Fiction med en svart och en vit utsänd mördare.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner