Wednesday, January 5, 2011

Conviction



Titel: Conviction
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 2010
Regi: Tony Goldwyn
I rollerna: Hilary Swank, Sam Rockwell, Minnie Driver, Melissa Leo, Juliette Lewis

Handling: En arbetande tvåbarnsmor kämpar sig igenom juridikstudier för att kunna hjälpa och representera sin bror. En bror som hon är övertygad om har blivit felaktigt fälld för mord och utnyttjat alla sina chanser för överklagan med kostnadsfritt ombud.

Omdöme: Stark verklighetsbaserad historia, Hilary Swank och Sam Rockwell - det ville jag se. Året är 1983 och Kenny Waters (Rockwell) arresteras och döms för mordet på en kvinna i det lilla samhället i närheten av Boston. Hans yngre syster Betty Anne Waters (Swank) är fast besluten att hjälpa sin bror till varje pris. Med två söner att ta hand om mäktar hon med juridikstudierna där hon träffar Abra Rice (Minnie Driver) som kommer bli hennes stöd och hjälp under de tuffa tiderna. Tillsammans försöker de hitta en utväg för Kenny som inte vågar hoppas på hjälp.



Hilary Swank är precis lika stabil som man är van vid och får även stort utrymme. Hennes karaktär påminner mig en del om den hon hade i Freedom Writers (2007) där hennes övertygelse var minst lika stark och hon inte fick något stöd från sin man, precis som här. Den jag hoppades på mest var Sam Rockwell som har en bra roll, men får alldeles för lite att jobba med. Inte bara i tid, utan framförallt en lite svagare karaktär än jag hade hoppats på. Han gör trots allt bra ifrån sig, men hade lätt kunnat ta mer utrymme. Kul också med en biroll av Juliette Lewis som gör mycket av en liten roll.



Det är inget snack om att historien är stark och det är egentligen inget fel på uppbyggnaden där man bl.a. får se när Kenny och Betty Anne är små, har hyss för sig och alltid är där för varandra. Kenny som vuxen är inte direkt Guds snällaste barn och den lokala polisen misstänker honom ofta för alla möjliga brott. Vi bjuds på syskonkärlek och en kamp som heter duga, trots det når filmen inte ända fram då den inte helt lyckas engagera. Detta trots att man har lågmäld och passande musik som tar fram stämningen, men den kan inte göra allt på egen hand. Något filmen "missar" att informera tittaren om är hur det gick sen på en viktig punkt som jag läst om i efterhand (något som iaf jag hade velat ha med för att få en starkare upplevelse).

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner