Friday, August 26, 2011

Out of the Past


Titel: Out of the Past / Skuggor ur det förflutna
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1947
Regi: Jacques Tourneur
I rollerna: Robert Mitchum, Jane Greer, Kirk Douglas, Rhonda Fleming

Handling: Jeff är en f.d. privatdetektiv som flytt sitt förflutna och sköter nu en bensinmack i en liten stad. Men hans förflutna hinner ikapp honom och han måste återvända till storstaden där faror, korruption, rävspel och dubbelspelande kvinnor är en del av vardagen.

Omdöme: Det är inte för inte som det här räknas som en av de allra bästa filmerna inom film-noir. Här finns allt man kan önska sig från en tuff huvudkaraktär, en ond och mäktig skurk, en minst sagt lömsk femme fatale, kvick dialog, fläckfritt svartvitt foto, berättarröst, händelserik story, en massa cigarettrökande och så klart hattarna och rockarna. Det är helt enkelt en film-noir som har allt från början till det minnesvärda slutet.


Robert Mitchum har kanske aldrig tillhört mina favoriter och jag kan tänka mig flera olika skådespelare i rollen. Alla hade gett karaktären något annat, men det funkar bra så som det är. När Jeffs förflutna hinner ikapp honom berättar han för sin nya kvinna om fallet som gjort att han velat glömma, komma iväg och börja om. Efter denna introduktion är han tillbaka i soppan och måste än en gång göra vad han kan för att inte hamna under jorden.


Kirk Douglas spelar Whit som inte bara är mäktig utan även har svårt att glömma när någon lurat honom. Det gör att Jeff hela tiden måste vara på sin vakt när hans gamla flamma Kathie (Jane Greer), som också råkar vara Whits flickvän, dyker upp. En riktig femme fatale av stora mått som man aldrig vet var man har. En film utan några direkta svackor som är smart invävd utan att bli för krånglig eller för den delen förutsägbar.


Definitivt en av de bästa filmerna i genren där en av få invändningar egentligen är att man inte använder sig av Kirk Douglas mer. Då detta bara var hans andra filmroll är det egentligen inte så konstigt, men kapaciteten och karaktären fanns där och det fanns mer att få ut. Är det något annat man ska notera är det väl att dialogen eller iaf framförandet till en början känns lite onaturlig, men det kommer man snart ifrån och bjuds på en hel del fin, rapp dialog.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.1

Trailer - Out of the Past
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner