Saturday, August 27, 2011

The China Syndrome


Titel: The China Syndrome / Kina-syndromet
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1979
Regi: James Bridges
I rollerna: Jane Fonda, Jack Lemmon, Michael Douglas, Wilford Brimley

Handling: En kärnkraftsolycka på Ventanas kärnkraftverk i Kalifornien mörkläggs av myndigheterna. Ett tv-team som befann sig inne i kärnkraftverket vid olyckan försöker gräva fram sanningen.

Omdöme: Med tre Oscarsvinnare i Jane Fonda, Jack Lemmon och Michael Douglas bjuds vi på två nervig timmar där spänningen inte låter vänta på sig. Redan efter en kvart sitter man på helspänn när reportern Kimberly (Fonda), kameramannen Richard (Douglas) och den driftansvarige Jack (Lemmon) måste försöka få fram sanningen om vad som egentligen hänt på kärnkraftverket innan en katastrofal olycka sker.


Filmen, som hade premiär den 16:e mars 1979, blev väldigt omtalad och aktuell när det den 28:e mars 1979, alltså knappt två veckor efter premiären, skedde en riktig kärnkraftolycka i Pennsylvania. Något som gör filmen än mer trovärdig givetvis, men den är högst trovärdig på egen hand då det verkligen känns äkta med den typiska 70-tals atmosfären som är en bidragande orsak till att det känns så verkligt.


Jack Lemmon är som klippt och skuren för sin roll och blev mycket riktigt Oscarsnominerad för sin prestation. Likaså blev Jane Fonda nominerad, men i ärlighetens namn måste hela rollbesättningen ha en eloge då birollerna är minst lika övertygande. Michael Douglas, som även var filmens producent, hoppade in i rollen som kameramannen efter det att Richard Dreyfuss i sista stund hoppade av produktionen. Och han är så klart alltid sevärd och ger rollen lite energi.


Filmen är lika aktuell idag som den var då och det är en kuslig känsla man får när man ser en sån här film och verkligen inser hur lite som krävs för en olycka av katastrofala mått. En lite intressant detalj är att man inte använder någon komponerad filmmusik utan istället bara musik som hörs på radio, tv och liknande. Inte ens under eftertexterna har man någon musik, vilket jag tycker är helt rätt. Detta ökar bara den realistiska känslan man får av filmen. Självklart hade stämningsfull musik höjt spänningen en del, men kanske hade man förlorat en del av den kusliga känslan istället.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4

Trailer - The China Syndrome
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner