Friday, August 5, 2011

Deep End



Titel: Deep End / Gå på djupet
Genre: Drama/Komedi/Romantik
Land: Storbritannien/Västtyskland
År: 1970
Regi: Jerzy Skolimowski
I rollerna: John Moulder-Brown, Jane Asher, Karl Michael Vogler, Christopher Sandford

Handling: 15-åriga Mike har just fått jobb på ett badhus i London. Där träffar han den något äldre och sexuellt frigjorda Susan, som till Mikes besvikelse redan har en pojkvän. Av frustration och svartsjuka börjar han spionera på paret. Detta gör det hela ännu värre då han upptäcker att hon dessutom har ett sexuellt förhållande med den gubbsjuke, och gifte, simskoleläraren.

Omdöme: Det här var en liten film jag hittade av en slump. En polsk regissör (Jerzy Skolimowski) som gör en brittisk/västtysk produktion om en 15-årig killes resa genom fantasier och frustration, hur ska det sluta ? Skolimowski var ingen duvunge då han hade gjort en del film innan och även varit med och skrivit manuset till Roman Polanskis genombrottsfilm Kniven i vattnet (1962). Vad man får är en liten pärla inte helt utan brister.



Det tar egentligen inte lång tid innan filmen bjuder på lite av det som kommer prägla resten av filmen. Det är humor, den är vågad och oförutsägbar redan från början. Och det är lite kul att regissören Skolimowski jobbade med Polanski då John Moulder-Brown, som spelar huvudpersonen Mike, påminner mig om en ung Polanski med sitt pojkaktiga utseende och lite nervösa och osäkra beteende likt det Polanski så fint visade i sin egna Hyresgästen (1976). Han, John Moulder-Brown, är helt klart klippt och skuren i rollen. Han var också i rätt ålder och känns "lagom" gammal.



Sen har vi Jane Asher, för mig okänd, men hon visade sig vara en het rödhårig tjej som har bra samspel med huvudpersonen och även hon passar perfekt. Hon var förresten förlovad med Beatles-medlemmen Paul McCartney under 60-talet. Efter kanske halva filmen är man helt inne i den och det är något förtrollande över den även om den är lite oslipad. Fotot är inte dumt det heller och har lite drömlika färger med bl.a. rött och grönt som favoritfärger. Att man bibehåller humorn, är vågad och oförutsägbar hela vägen gör detta till en trevlig filmupplevelse värd att ta en titt på.



3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4

Trailer - Deep End
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner