Monday, August 15, 2011

Filmer man kanske missat (1960-talet)

Jag har alltid haft en förkärlek till de bortglömda pärlorna. Det är något speciellt när man hittar lite mer okända filmer som bjuder på något lite annorlunda. Därför har jag sammanställt denna lista över filmer som i skrivande stund fått max 2000 röster på IMDb. Vi har kommit till 1960-talet som bjuder på en del pärlor.


Svetáci (1969)

Tre män kommer från landet och jobbar som byggarbetare i Prag. De vill komma upp sig på societetsstegen och bl.a. vistas på fina restauranger och träffa riktiga damer. Men allt går inte som de tänkt sig när de träffar tre kvinnor som bara är ute efter deras pengar. Klassisk tjeckisk komedi med flera träffsäkra scener även om upplösningen saknar något.






The Heart Is a Lonely Hunter / Hjärtats ensamhet (1968)

Den dövstumme Singer blir god vän med flickan Mick, en tonåring om bor i det hus där han hyr ett rum. Trots Singers handikapp får de vänskapen att fungera. Med mycket bra skådespeleri av Alan Arkin och Sondra Locke (varsin Oscarsnominering) och en välgjord produktion på alla sätt och vis är det här en film att se i stil med Sling Blade (1996).






Pretty Poison / Ängel med mördarhand (1968)

Dennis Pitt har suttit inspärrad på mentalsjukhus sedan han var 15 år. När han blir frisläppt börjar han om i en liten stad. Där träffar han studenten Sue-Ann som han berättar för att han är en hemlig agent. Han anar dock inte vad hon har för djävulska planer. Anthony Perkins spelar återigen psykfall på ett föredömligt sätt i en liten film där båda huvudpersonerna vill ha kommandot. Bra blandning mellan thriller och komedi.




The Incident / Nattens terror (1967)

Klockan är strax före 2 på natten i New Yorks tunnelbana. Två unga män håller en hel vagn som gisslan med fräckhet och hot som vapen. Fastän de övriga passagerarna är betydligt fler och får lida för sina trakasserares aggressiva infall, har de svårt att agera. Med en introduktion av alla inblandade karaktärer, både de två männen och deras offer, bygger man upp stämningen innan nattens terror i vagnen. Bl.a. med en ung Martin Sheen som en av de två unga männen.



Un homme de trop / Den 13:e mannen (1967)

Året är 1943 och Frankrike är ockuperat av nazisterna. När en grupp beväpnade män från motståndsrörelsen fritar tolv dödsdömda, visar det sig att de får med sig en fånge för mycket från fängelset. Vem är denne trettonde man? En förrädare? En av duktige Costa-Gavras första filmer (hans andra) är en pärla som både är fartfylld, spännande och välspelad.






Le deuxième souffle / Andra andningen (1966)

Gu rymmer från fängelset efter att ha suttit inne 10 år. För att kunna fly landet och starta ett nytt liv behöver han pengar och bestämmer sig därför att vara med på en sista kupp. En av regissören Jean-Pierre Melvilles allra bästa filmer som inspirerat filmmakare runt om världen och förtjänar att ses av fler.








La resa dei conti / The Big Gundown (1966)

John Corbett jagar mexikanen Cuchillo Sanchez, som misstänks för våldtäkt och mord på en 12-årig flicka, genom hela södern. Upplösningen blir dock inte som hans uppdragsgivare tänkt sig. Lee Van Cleef och Tomas Milian ses i denna lyckade spaghettivästern med coola karaktärer, snyggt foto och underbar musik av Ennio Morricone. Ett måste i genren.






Compartiment tueurs / Dödens kupé (1965)

Sex personer befinner sig i en tågkupé på väg mot Paris. Men när tåget når fram till sin destination är en av dem mördad. Polisen börjar nu jakten på mördaren, men samtidigt som mysteriet tätnar blir en efter en från tågkupén mördade och polisen ligger hela tiden steget efter. Costa-Gavras bjuder i sin regidebut på ett trevligt mysterium och tekniska finesser.






Mirage / En man försvinner (1965)

En man i New York lider av minnesförlust. Han har svårt att få tillbaka minnet innan de som är ute efter att döda honom lyckas. Vem är han, vilka är dem och varför omges han av mord? En av de bästa Hitchcock-filmerna som inte regisserades av Alfred Hitchcock själv. Här finns mystiken, fotot, storyn och skådespelarna i form av Gregory Peck och Walter Matthau.






The Best Man (1964)

Två män är kandidater till en trolig presidentpost. Den ena är beredd att kliva över lik för att nå sitt mål medan den andra håller mer på principerna. Frågan är hur långt det ska gå och vem som är villig att gå längst. Ett riktigt politiskt rävspel där Henry Fonda och Cliff Robertson tillsammans med sina rådgivare försöker utmanövrera varandra. Fortfarande aktuell än idag.






Mélodie en sous-sol / Steg för steg (1963)

Charles, en kriminell man i sextioårsåldern, har precis kommit ut ur fängelset och vill genast tjäna stora pengar snabbt. Han rekryterar en gammal cellkamrat, Francis, som ska hjälpa honom med en sista stöt - en välplanerad kupp mot ett bankvalv på ett kasino i Cannes. Gamla skolan (Jean Gabin) paras ihop med nya skolan (Alain Delon) i denna trevliga kuppfilm. Tar ett tag att komma igång, men avslutar högst minnesvärt.



La ragazza che sapeva troppo / The Girl Who Knew Too Much (1963)

Den 20-åriga amerikanskan Nora Davis, som gillar att läsa deckarhistorier, blir under sitt besök i Rom vittne till ett i en serie av kvinnomord. Intrigen tätnar och kvinnan får hjälp av en läkare att nysta upp de hårt hoptvinnade trådarna. En av de första, om inte den allra första, giallon med regi av Mario Bava är ett trevligt mysterium filmat i snyggt svart-vitt foto.






Yajû no seishun / Youth of the Beast (1963)

När tuffe och mystiske Jo dyker upp i Tokyos undre värld, skapar han kaos mellan två rivaliserande gäng. En dag hittas Jos vän död tillsammans med en älskarinna i vad som ser ut som ett gemensamt självmord. Jo vägrar tro på detta och infiltrerar Yakuzan för att finna sanningen. Japansk film-noir i färg, ja det är nog det närmsta man kommer att beskriva denna sköna film på.





Experiment in Terror / Fruktans grepp (1962)

Kelly Sherwood terroriseras av en man som vill att hon stjäl $100,000 från banken där hon jobbar. Han vet bevisligen väldigt mycket om henne och hotar döda henne, eller hennes yngre syster Toby, om hon går till polisen. En sådan film som jag skulle förstå om man gjorde en remake på eftersom filmen inte är så känd och har en bra story. Blake Edwards har dock skapat en tät och bra film som håller på egen hand.




Requiem for a Heavyweight / Ringmärkt (1962)

Efter att ha blivit knockad av uppkomlingen Cassius Clay ser Mountain Riveras långa boxningskarriär ut att vara över. Han försöker finna andra sätt att leva sitt liv på och börjar leta efter ett jobb. En både stark och stundtals gripande film med en mycket fin prestation av Anthony Quinn. En realistisk historia som påminner en del om The Wrestler (2008).






Mr. Hobbs Takes a Vacation / Mr. Hobbs tar semester (1962)

Roger Hobbs har tänkt sig en stillsam semester vid havet. Men hela hans familj har blivit inbjuden, vilket inkluderar hans vuxna barn med sina familjer. Lite för mycket 60-tal på sina håll som sänker en aning, men annars är det här en trivsam komedi med James Stewart i högform. Mysig och varm film som lyfts av James Stewart och bjuder på en hel del skratt.






Blast of Silence (1961)

Efter att ha varit "borta" en längre tid, återvänder den professionelle yrkesmördaren Frank Bono till New York för ett nytt jobb - att mörda en mellanklass gangster. På ett detaljerat sätt får vi följa förberedelserna inför mordet och i bästa film-noir stil bjuds man på nästan enbart berättarröst filmen igenom. Med regi, manus och huvudroll bjuder Allen Baron på en liten pärla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner