Tuesday, August 9, 2011

Born Yesterday



Titel: Born Yesterday / Född igår
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1950
Regi: George Cukor
I rollerna: Judy Holliday, Broderick Crawford, William Holden, Howard St. John

Handling: Billie Dawn, en "dum blondin", är kanske inte så dum som alla tror. Hennes pojkvän, den rike affärsmannen Harry Brock, skäms över att hon är osofistikerad och plump. Därför anställer han journalisten Paul Verrall för att lära upp henne.

Omdöme: Att filmen bygger på en pjäs märker man ganska tidigt. Stora delar av handlingen utspelas i en flott svit på ett hotell i Washington. Miljonären och affärsmannen Harry Brock (Broderick Crawford) har kommit till stan tillsammans med sin flickvän, tvättäkta blondinen Billie (Judy Holliday), sin försupne advokat Jim och sin kusin Eddie, som är hans springpojke. Harry är där för att träffa en kongressledamot för att göra skumma affärer. Problemet är bara att Billie är allt annat än sällskaplig och saknar vett och etikett. Harry är inte mycket bättre måste påpekas. Han bestämmer sig hur som helst för att anlita journalisten Paul (William Holden) för att lära upp Billie så gott det går.



Filmens klart bästa del är dess första halva då Judy Holliday och Broderick Crawford skriker på varandra, går varandra på nerverna och har ett underbart samspel. Under denna första halva är det främst Crawfords film. Han vann för övrigt en Oscar för sin prestation i All the King's Men (1949) året innan och kunde lätt ha blivit nominerad för denna prestation. Istället var det Judy Holliday som kammade hem Oscarn för sin prestation som Billie och det välförtjänt. Hon spelade även Billie i pjäsen, men var inte första valet om studiochefen Harry Cohn fått bestämma. Bl.a. lär Marilyn Monroe ha gjort ett s.k. "screen test" som lär ha varit utomordentligt, men Cohn brydde sig inte om att titta på det.



Enligt Garson Kanin, som skrev pjäsen och sedan sålde rättigheterna till Harry Cohn för $1 miljon, var den skrikige och aggresive Harry Brock baserad på just Harry Cohn själv, något han aldrig insåg. Judy Holliday och Broderick Crawford levererar verkligen och många scener är långa tagningar. Man hade övat på replikerna och uppträdde under sex föreställningar inför publik för att regissören George Cukor skulle hitta rätt komisk timing och låta sina skådespelare känna sig hemma, med lyckat resultat. William Holden känns inte helt rätt i sin roll, men det är nog främst för att karaktären är lite tråkig. Filmen blir också allt allvarligare även om humorn hela tiden finns där. Favoritscenen är helt klart när Crawford och Holliday spelar kort, underbar scen.

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

Trailer - Born Yesterday
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner