Tuesday, August 2, 2011

The Crooked Way



Titel: The Crooked Way
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1949
Regi: Robert Florey
I rollerna: John Payne, Sonny Tufts, Ellen Drew, Rhys Williams

Handling: En man som återhämtar sig från Andra världskriget med en huvudskada som gett honom minnesförlust, återvänder till sin hemstad för att ta reda på vem han egentligen är. Han hamnar snart i den undre världen och märker att han inte är särskilt omtyckt av vare sig polis eller de kriminella.

Omdöme: Upplägget med minnesförlust är återkommande inom film-noir då det alltid är effektivt och låter tittaren få veta lika mycket om huvudpersonen som huvudpersonen själv vet. Tyvärr tillhör denna inte till någon av de mer minnesvärda filmerna i genren då handlingen inte blir särskilt spännande att följa och där framförallt huvudkaraktären Eddie Rice, eller Eddie Riccardi som han brukade heta, är en för tråkig karaktär. John Payne känns inte heller särskilt intressant i huvudrollen och då får man inte allt för mycket att jubla över.



Det positiva som gör att filmen håller en godkänd nivå är definitivt fotot av noir-mästaren John Alton. Han lyckas få till de klassiska noir-skuggorna med perfekt ljussättning och en lekfullhet som gör det visuella intressantare än resten av filmen. Man har även en ganska bra huvudskurk i Vince Alexander, spelad av Sonny Tufts, som är villig att gå över lik för att få sätta dit Eddie. Annars saknar man en bra femme-fatale och något utöver det vanliga rent handligsmässigt för att det ska kunna bli något.



3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

Trailer - The Crooked Way
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner