Saturday, August 6, 2011

Dirty Pretty Things



Titel: Dirty Pretty Things
Genre: Drama/Thriller
Land: Storbritannien
År: 2002
Regi: Stephen Frears
I rollerna: Chiwetel Ejiofor, Audrey Tautou, Sergi López, Sophie Okonedo

Handling: Okwe har flytt sitt hemland Nigeria, och håller ett antal jobb i London, däribland ett som nattportier på The Baltic Hotel. Turkiskan Senay, som arbetar på samma hotell, låter Okwe hyra sängplats i sin lägenhet. The Baltic Hotel visar sig snart vara ett näste för diverse illegala aktiviteter och när Okwe finner chockerande spår av ett mord blir det plötsligt angeläget för dem att fly London.

Omdöme: Okwe (Chiwetel Ejiofor) och Senay (Audrey Tautou) kommer från vitt skilda bakgrunder, men i London har de mycket gemensamt. De jobbar båda på samma hotell, han som nattportier, hon som städerska, hon låter honom bo hemma hos henne och de hamnar båda i fara. Till en början får Chiwetel Ejiofor som Okwe det största utrymmet. På dagen jobbar han som taxichaufför och på natten alltså som nattportier på hotellet. Det är på hotellet det mesta händer och det börjar redan första kvällen vi följer honom när han upptäcker något skrämmande.



Audrey Tautou får också större utrymme och även Sergi López karaktär Juan utvecklas allt mer. Han spelar för övrigt riktigt sliskigt och bra. Ja, alla tre spelar övertygande, men Chiwetel Ejiofor ger nog ändå den finaste prestationen sett till hela filmen. Något jag inte riktigt gillade var de två männen som jobbade på immigrationsverket som kändes tillgjorda och malplacerade, inte minst utseendemässigt. Men filmen blev allt allvarligare och seriösare vilket också gjorde att den blev bättre. Det lite konstiga är att det tar nästan en timme innan filmen tar nästa steg.



Tyckte det var synd att filmen puttrade på under så lång tid när man hade en så bra och mystisk inledning som man hade. Manuset blev Oscarsnominerat och trots att jag kanske tycker man kunde ha gjort något annorlunda med mitten av filmen känns det som man fått med mycket. Kanske hade jag önskat mig lite mer spänning tidigare samtidigt som jag också är glad att man sparade det till sista halvtimmen. Med tanke på vad som händer kunde detta blivit en mycket mörkare film än det blev. Avslutningsvis måste sägas att fotot och färgerna var klart lyckade filmen igenom. Men så har Stephen Frears också gjort Dangerous Liaisons (1988) och The Grifters (1990), två andra bra filmer jag gillar.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.5

Trailer - Dirty Pretty Things
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner