Thursday, July 21, 2011

Who Framed Roger Rabbit



Titel: Who Framed Roger Rabbit / Vem satte dit Roger Rabbit?
Genre: Komedi/Kriminalare/Mysterium/Animerat
Land: USA
År: 1988
Regi: Robert Zemeckis
I rollerna: Bob Hoskins, Christopher Lloyd, Joanna Cassidy, Charles Fleischer

Handling: Privatdetektiven Eddie anlitas för att snoka runt i den sexiga Jessicas Rabbits liv. Hon misstänks vara otrogen mot sin man - den tecknade kaninen och filmstjärnan Roger Rabbit. Problemet är att Eddie avskyr tecknade figurer.

Omdöme: Jag var aldrig särskilt förtjust i filmen när jag såg den som ung. Kände dock för att ge den en ny chans och se den med nya ögon med tanke på att den ändå fått bra kritik och utspelar sig i en miljö (iaf delvis) som jag brukar gilla. Miljön jag syftar på är 50-talets Hollywood (i det här fallet 1947) och den miljön har man lyckats klart bra med. Man kommer snabbt in i filmen och storyn funkar bra till en början där privatdetektiven Eddie Valiant (Bob Hoskins) motvilligt tar sig an fallet att ta lite diskreta bilder av det tecknade sångerskan Jessica Rabbit då filmstjärnan och maken Roger Rabbit inte varit sig själv på sistone och hans chef, som är chef för filmstudion där Roger jobbar, vill ha bildbevis.



Att lägga in animerade karaktärer i den verkliga världen är något som är vågat och lite av en balansgång för att få det att fungera. Men det tycker jag man lyckats med under filmens första halva där Eddie besöker olika platser med animerade karaktärer som dyker upp. De animerade karaktärerna lever helt naturligt tillsammans med människorna, men de har även sin egna lilla värld kallad Toontown. När en slags konspiration lurar i vassen, måste Eddie försöka hitta sanningen innan det är försent. Det är väl under andra halvan av filmen som filmen blir allt sämre, man övergår mer att låta människan (Eddie) hamna i den animerade världen och då tappar även storyn trovärdighet och charm. Hade filmen kommit nu hade den förmodligen blivit en kalkon, men den har en viss charm och vann trots allt fyra Oscars (alla tekniska priser). Animeringen är det inget fel på, tvärtom är det skönt med den klassiska animeringsstilen.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

Trailer - Who Framed Roger Rabbit
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner