Monday, July 4, 2011

Big Wednesday



Titel: Big Wednesday / Den stora dagen
Genre: Drama
Land: USA
År: 1978
Regi: John Milius
I rollerna: Jan-Michael Vincent, William Katt, Gary Busey, Sam Melville

Handling: Tre surfare och vänner växer upp och lever för surfningen under 60- och 70-talet och väntar på den riktigt stora vågen.

Omdöme: Tre vänner växer upp i 60-talets Kalifornien med passionen för surfning. Matt Johnson (Jan-Michael Vincent) är den duktigaste av de tre och är känd i surfarkretsarna, men har alkoholproblem. Jack Barlow (William Katt) är även han duktig och är den som egentligen har ljusast framtid och är mest balanserad av de tre. Leroy Smith (Gary Busey) är lite oslipad och har minst rutin som surfare, men har den största personligheten och är minst sagt smågalen. Tillsammans tillbringar de de goda och de mindre goda tiderna, och har alltid surfningen att falla tillbaka mot.



Under filmens inledande del känner man att det är gemytligt och småmysigt. 60-tals musiken gör att man hamnar i rätt tidsera och man ser fram emot att följa vännerna i deras uppväxt och äventyr genom livet. Regissören John Milius och hans manuskollega Dennis Aaberg har till stora delar berättat sin egna surfarhistoria vilket gör att man känner att man fått till hela livsstilen. Tyvärr tappar man bort sig en bit in i filmen vilket gör att man tappar intresset innan avslutningen kommer igång igen med surfningen. En stor förebild för Point Break (1991) förresten där Gary Busey också spelar en av rollerna.



3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

Trailer - Big Wednesday
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner