Saturday, July 16, 2011

Phantasm



Titel: Phantasm
Genre: Skräck/Sci-Fi
Land: USA
År: 1979
Regi: Don Coscarelli
I rollerna: A. Michael Baldwin, Bill Thornbury, Reggie Bannister, Angus Scrimm

Handling: Mike har svårt att skilja på dröm och verklighet. Men när han en dag i smyg tittar på en begravning, ser han begravningsentreprenören, kallad "The Tall Man", lyfta en kista själv. Mike beslutar sig för att undersöka saken, och upptäcker något riktigt hemskt...



Omdöme: Visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av den här filmen. Skulle det vara "barnskräck" med ett gäng ungar som blir skrämda filmen igenom, en fantasyvärld fylld med udda karaktärer eller något annat ? Det visar sig inte direkt vara "barnskräck" utan en ganska typisk 70-talare som bygger upp stämningen väl och låter mysteriet krypa fram sakta men säkert. Något som är lite synd är att den aldrig var direkt skrämmande utan kändes mer som en lite lättsammare skräckis som har något visst över sig, men inte når ända fram.



Vad jag fastnade för med en gång var musiken (huvudmelodin som används flitigt) som på egen hand sätter standarden. Med väldigt små medel lyckas den få en enkel scen att fånga intresset och känna hur allt kan hända. Det är något jag uppskattar med t.ex. Halloween (1978) där ju musiken är en stor del av stämningen. Tyvärr lyckas man inte bygga på den inledande stämningen utan storyn blir allt mer överdriven, även om jag gillar ett par roliga idéer den har, som med portalen och det stilrena och sterila bårhuset. Slutet är förvisso inte helt fel, men som helhet når filmen inte ända fram.



2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.7

Trailer - Phantasm
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner