Monday, July 11, 2011

The Mosquito Coast



Titel: The Mosquito Coast / Moskitkusten
Genre: Äventyr/Drama
Land: USA
År: 1986
Regi: Peter Weir
I rollerna: Harrison Ford, Helen Mirren, River Phoenix, Martha Plimpton

Handling: Allie Fox är en excentrisk uppfinnare som tröttnat på USA med dess våld, girighet och materialism. Han ger sig av med sin familj, det vill säga frun, sönerna Charlie och Jerry samt två mindre tvillingdöttrar, till Moskitkusten någonstans i Centralamerika för att leva i naturen. Av en full tysk köper han borgmästarämbetet till en liten djungelstad, Jeronimo, som visar sig vara bara några primitiva hyddor, men efter några månaders hårt arbete har Allie och lokalbefolkningen byggt en helt ny, välfungerande stad. Allie har också förverkligat sitt projekt att bygga en jättelik kylanordning som drivs med ammoniak. Men en dag får de ett besök som ändrar på tillvaron.

Omdöme: Man känner redan när filmen börjar att det är en film med Oscarsambitioner. Det är sättet filmen är berättad och uppbyggd som kanske inte går efter den typiska mallen, men ändå känns storproduktion på något sätt. Vi får då och då ta del av en berättarröst tillhörandes River Phoenix, som spelar den äldsta sonen Charlie. Tycker allt som oftast det passar med berättarröst och här har man lyckats då man använder den lagom sparsamt och ger en känsla av osäkerhet som kryper allt närmare. I grund och botten är det ett äventyr om en familj som lämnar all säkerhet hemma i USA och bosätter sig djupt inne i djungeln efter att ha tagit sig ner för en flod någonstans i Centralamerika.



Till en början känns det som Harrison Ford som pappan och uppfinnaren Allie överspelar, men när de kommer till djungeln känns det mer som det är karaktären som är extrem än att det är dåligt skådespeleri. Men känslan av överspel dyker upp igen under senare delen av filmen och till slut slår jag fast att det är en kombination av jobbig karaktär och överspel. Men där emellan funkar filmen ganska bra och jag gillar trots allt äventyret man bjuds på samtidigt som man väntar på att den verkligen ska gripa tag i en. Det gör den aldrig, men samtidigt lyckas man få till en vändning i storyn som är lite oväntad. Sista halvtimmen tycker jag dock filmen går lite för långt, men allt har egentligen att göra med den excentriska karaktären Harrison Ford spelar. Helen Mirren och River Phoenix får inte riktigt det utrymme de kanske borde fått, men båda spelar bra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.6

Trailer - The Mosquito Coast
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner