Saturday, November 20, 2010

You Only Live Once



Titel: You Only Live Once / Man lever bara en gång
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1937
Regi: Fritz Lang
I rollerna: Henry Fonda, Sylvia Sidney, Barton MacLane, William Gargan

Handling: Eddie är en före detta fängelsekund som inte lyckas särskilt väl i det fria som vanlig medborgare. Han gifter sig med Joan som liksom sin make inte har särskilt mycket tur i livet. När Eddie blir utpekad för ett bankrån och för mord tvingas han och hans fru fly för sina liv.

Omdöme: Fritz Langs andra amerikanska film ser Henry Fonda och Sylvia Sidney spela paret Eddie och Joan. Joan jobbar som sekreterare åt en försvarsadvokat och lyckas få ut Eddie efter tre års fängelsevistelse. Eddie har avtjänat sitt straff efter en tredje förseelse och blir lovad att om det blir en fjärde är det för resten av sitt liv. Han är fast besluten att starta ett nytt liv tillsammans med Joan och får ett jobb som lastbilschaufför. De bestämmer sig snart för att köpa ett litet hus och allt ser ljust ut. Men så får Eddie trubbel med sitt jobb och snart kommer fler dåliga nyheter.



Det syns att det är ett verk av en skicklig regissör då Fritz Lang tagit den tyska expressionismen och blandat den med den amerikanska film-noiren. Man bjuds på ett för tiden snyggt foto och ljus som ger många scener eget liv. Och handlingen kanske man sett ett par gånger vid det här laget, men det är ändå gjort med en tyngd som gör att man känner för karaktärerna ända in till slutet. Henry Fonda ser verkligen ung ut här och man har svårt att se honom som en bov, men tycker han sköter det ganska bra, speciellt med ögonen. Sylvia Sidney var mer känd än Fonda på den här tiden och fick därför stå först i rollistan.



Jag gillar att man bjuds på en del överraskningar under filmens gång, speciellt då mot slutet. Man får även ett typiskt noir slut som passar så bra för en sån här film där det egentligen bara kan gå på ett sätt, eller kan det det ? Originalversionen lär ha varit runt 100 minuter lång när den överlämnades till granskningsnämnden. Uppenbarligen klipptes den ner avsevärt (runt 85 minuter) där framförallt ett rån skapade mest problem. Just rånet är något man gärna hade velat se mer av och det känns lite hackat då man mest får se dimma (gas) och inte så mycket av vad som händer. Den verkliga bilden som Lang nog ville visa av ett rån fick alltså inte gå igenom.



3 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner