Tuesday, November 23, 2010

Outrage



Titel: Outrage
Genre: Kriminaldrama
Land: Japan
År: 2010
Regi: Takeshi Kitano
I rollerna: Takeshi Kitano, Jun Kunimura, Hideo Nakano, Tokio Emoto

Handling: I en hänsynslös kamp för makt, kämpar flera yakuza-klaner om att vinna gunst hos huvudfamiljen i den japanska undre världen. De rivaliserande bossarna försöker stiga i graderna genom ränksmideri och göra lojaliteter svurna över saké. Yakuzan Ôtomo har sett hans "folk" gå från detaljerade kroppstatueringar och avhuggna fingertoppar till att bli viktiga aktörer på aktiemarknaden. Det är en evig kamp för att hamna på topp, eller åtminstone överleva, i en korrupt värld där det inte finns några hjältar men konstant svek och hämnd.

Omdöme: Japanerna älskar sin yakuza, ja iaf att göra film om den. Takeshi Kitano spelar en av ledarna för en yakuza-klan när helvetet bryter löst. Alla vill lura alla och försöker ta över revir från andra ledare. Vad som börjar som en maktkamp mellan höjdarna slutar med en blodig, hänsynslös och brutal avrättningsfest där ingen kan känna sig trygg och ingen kan lita på någon.



Filmen har väldigt många karaktärer att följa, de flesta av dem bra, men det blir även lite rörigt att hänga med i vem som är vem och vilken sida de jobbar åt. Här tycker jag man kunde lagt ner mer tid på att lära känna åtminstone huvudledarna och vilka som jobbar under dem lite bättre. Tyvärr är filmen lite för mycket transportsträcka under filmens första två tredjedelar innan "festen" börjar. För när "festen" drar igång under sista delen är filmen som klart bäst.



Man får akta sig om sina fingrar, tänder, tunga, huvud och ja, de flesta andra kroppsdelar när utplåningen börjar. För det är verkligen en utplåning när de väl sätter igång. Det är synd att filmen inte har ett större djup under inledande timmen eller så för när allt det positiva händer under "festen", som jag kallar det, känner man inte något direkt för någon karaktär. Men det är trots allt mycket skickligt gjort och filmen höjs definitivt av godbitarna som man bjuds på under sista 20-30 minuterna. Just det, skön 80-tals liknande synth musik i filmen kunde fått ännu större utrymme.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner