Tuesday, November 30, 2010

The Town



Titel: The Town
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 2010
Regi: Ben Affleck
I rollerna: Ben Affleck, Jeremy Renner, Rebecca Hall, Blake Lively

Handling: En tjuv planerar sitt nästa jobb, men brottas även med känslorna han har för en bankdirektör med koppling till en tidigare stöt. Samtidigt har han FBI i hälarna som kommit honom och hans gäng på spåren.

Omdöme: Efter sin regidebut med Gone Baby Gone (2007) var jag inte helt såld på Ben Afflecks förmåga att skapa riktigt bra filmer. Hans skådespelarkvalitéer har aldrig tillhört eliten, men jag har inte heller haft något emot honom som skådespelare. I sin andra långfilm är han inte bara regissör utan spelar även filmens huvudkaraktär Doug MacRay som är en rånare som är född, uppvuxen och verksam i Boston. Tillsammans med sitt gäng på sammanlagt fyra personer begår han brutala och vågade rån mot banker och värdetransporter.



En av hans kumpaner, och gamla vänner, är James "Jem" Coughlin (Jeremy Renner) som har ett hett temperament och kort stubin, vilket inte bara utsätter gänget för risker utan även allmänheten. Under ett av rånen tas den kvinnliga bankdirektören Claire (Rebecca Hall) som gisslan, något som sätter djupa spår. Eftersom hon snart blir förhörd av FBI och det visar sig att hon bor i närheten av gängets hemtrakter, beslutar sig gänget för att skugga henne under en period, något som Doug (Affleck) tar hand om.



Komplikationer uppstår givetvis och snart är det inte bara relationen mellan Claire och Doug som skapar problem utan även "Jems" heta temperament och det faktum att FBI kommer dem allt närmare. Något som ytterligare komplicerar situationen för Doug är det faktum att han haft ihop det med "Jems" syster, Krista (Blake Lively). En sak jag tycker fungerar mycket bra är filmens genomgående bra balans mellan nerviga rånarscener och de karaktärsuppbyggande scenerna mellan de olika karaktärerna.



Ska man prata skådespeleri tycker jag man lyckats bra med valet av skådespelare där Affleck själv sköter sig helt ok utan att direkt övertyga, men inte heller några irritationsmoment där inte. Jeremy Renner har filmens bästa karaktär att jobba med och gör det bra. Här hade jag gärna sett mer av karaktären för det fanns utrymme att utveckla och följa honom också vid sidan av scenerna där han är med Doug. Likaså kunde och borde man använt Chris Cooper mer i rollen som pappa till Doug. Sen gillar jag Blake Lively i rollen som Krista som var en ny bekantskap för mig. Hon verkar till en början bara vara en dum brud som dyker upp i början, men hon får allt större betydelse för utvecklingen.



Ett stort plus är att man lyckats väldigt bra med actionscenerna där tankarna självklart måste gå till Heat (1995) när det kommer till rånscener och skottlossningar. Det må inte nå upp till samma mästarklass, men man blir definitivt inte besviken av det man får se och höra. Det är bra drag på ljudet och man sitter på helspänn under långa stunder. Något jag faktiskt tänker på när filmen slutar är att den lätt hade kunnat vara kanske 20-30 minuter längre. Och mycket riktigt var det tänkt att filmen skulle vara 2.50 lång, men även om produktionsbolaget gillade den längre versionen bad man Affleck klippa ner den till runt två timmar (den är ungefär 2.05). Tror dessa extraminuter skulle kunna tillföra ytterligare djup till storyn, men kanske även sänka tempot för mycket.



En sak man kunde fått till bättre tycker jag helt klart var FBI och kanske framförallt dess ansvarige för fallet. Jon Hamm spelar FBI-agenten Adam Frawley och känns lite tunn i sammanhanget då man gärna hade sett ett lite tyngre namn för att agera motpol. Ett namn jag direkt kom att tänka på var Andy Garcia som jag av någon anledning känner hade fungerat alldeles förträffligt. Men jag antar att man inte ville ta allt för mycket uppmärksamhet från våra huvudrånare Affleck och Renner som trots allt är filmens centrala figurer. Nej, tycker filmen fungerar på de flesta punkterna och det är alltid kul att se bra och välgjorda bankrånarfilmer.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner