Saturday, November 20, 2010

Seven Days to Noon



Titel: Seven Days to Noon / Ultimatum
Genre: Drama/Thriller
Land: Storbritannien
År: 1950
Regi: John & Roy Boulting
I rollerna: Barry Jones, André Morell, Hugh Cross, Sheila Manahan

Handling: En vetenskapsman, som är Storbritanniens ledande expert på kärnvapen, hotar att spränga en bomb i centrala London om hans krav inte uppfylls. Med tanke på vem han är och att det saknas en laddning, blir han jagad av hela poliskåren.

Omdöme: Filmen belönades med en Oscar för bästa manus och det kan man förstå. Det är en story som hela tiden rör på sig och som är lite före sin tid. Upplägget är annars ganska enkelt; en man, vetenskapsmannen Willingdon (Barry Jones), skickar ett brev till premiärministern där det ställs ett ultimatum - brittiska regeringen ska upphöra med att tillverka kärnvapen och ska gå ut med det officiellt i media inom sju dagar, annars detonerar ett kärnvapen i centrala London. Detta upplägg är intressant i sig och det blir snart allt svårare för Willingdon att hålla sig undan.



En sak som slår mig under filmens gång är att musiken passar ganska bra till denna sorts film där en katastrof är nära. Musiken är på sina håll även den lite före sin tid och ger en del spänning. Överlag tycker jag dock filmen kunde höjt tempot ett snäpp och kanske bjudit på fler intressanta karaktärer. Barry Jones sköter sig ganska bra i huvudrollen men hans roll känns ändå begränsad. Frågan om han plötsligt blivit galen eller planerat det hela under en längre tid blir lite av filmens centrala punkt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner