Monday, November 15, 2010

Night Train to Munich



Titel: Night Train to Munich / Nattexpress
Genre: Drama/Krig/Thriller
Land: Storbritannien
År: 1940
Regi: Carol Reed
I rollerna: Rex Harrison, Margaret Lockwood, Paul Henreid, Basil Radford

Handling: Förvecklingar uppstår när en brittisk agent försöker föra en tjeckisk vetenskapsman och hans dotter till London i samband med ockupationen av Prag strax innan andra världskrigets utbrott.

Omdöme: En intressant aspekt jag inte visste förrän efter att ha sett filmen som kan vara intressant att veta är att manuset är skrivet av samma män som skrev manuset till Hitchcocks film En dam försvinner (1938). Två av karaktärerna från den filmen dyker även upp i denna ombord på tåget mot München. Manuset blev även Oscarsnominerat och blandar det allvarliga klimatet som rådde under denna period med en lättsam brittisk humor som passar väldigt bra. Filmen handlar egentligen om två agenter, en på varsin sida - Rex Harrison på den brittiska och Paul Henreid på den tyska, som båda gör sitt yttersta för att få den tjeckiske vetenskapsmannen och hans dotter på sin sida.



Regissören Carol Reed kom att göra filmer som Odd Man Out (1947), The Third Man (1949) och Our Man in Havana (1959), men redan här visar han prov på lite av vad som skulle komma. Nu tycker jag kanske filmen inte riktigt klarar av att få ut allt, men det är en sevärd film som även har en sekvens (linbanorna) som inspirerade en liknande sekvens i klassikern Örnnästet (1968). För att vara från 1940 så måste man berömma kvalitén och fotot som man inte kan klaga på på något sätt. Jag tycker även man fångar nazismen bra i början av filmen med flera autentiska klipp, men detta avtar tyvärr en aning genom filmens gång.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner