Thursday, December 16, 2010

Under Fire



Titel: Under Fire / I skottlinjen
Genre: Drama/Krig
Land: USA
År: 1983
Regi: Roger Spottiswoode
I rollerna: Nick Nolte, Joanna Cassidy, Gene Hackman, Ed Harris, Jean-Louis Trintignant

Handling: Det är i Nicaragua 1979 och fotografen Russell Price bevakar inbördeskriget. När han tar en bild av gerillaledaren som tros vara död hamnar han i livsfara.

Omdöme: Regissören Roger Spottiswoode tillhör inte eliten av regissörer i mitt tycke. Det är inte direkt en imponerande resumé han kan visa upp, men trots allt har han i denna film lyckats samla lovande Nick Nolte och Ed Harris samt etablerade Gene Hackman. Denna delvis verklighetsbaserade historia följer fotografen Russell Price (Nolte) när han under inbördeskriget i Nicaragua 1979 tar bilder åt sin tidning och hans närmste chef är Alex Grazier (Hackman). Mellan dem är Claire (Joanna Cassidy) som inte bara är journalist utan även Alexs kvinna, men som Russell fattat tycke för.



Man har alltså bakat in lite romantik i en annars ganska så tung historia och det fungerar ändå förhållandevis bra. Det går aldrig överstyr, men samtidigt känns det kanske inte helt nödvändigt. Det är egentligen som mest intressant när Nolte som fotograf försöker ta sig till krigshärjade platser och göra sitt jobb. Men då har han för det mesta Cassidy i hälarna och det behövs inte. Filmens ton blir allt mörkare och det är helt rätt i en sån här film. Dock känner man att det inte är en regissör av rang som klarar av att få ut det mesta som t.ex. Costa-Gavras som fick ut mycket ur sina politiska filmer på främst 70- och 80-talet.



En annan sak som är synd, förutom en medioker regissör, är att man inte utnyttjar en så skicklig skådespelare som Hackman mer. Han har en betydelsefull roll, men försvinner under en lång period i filmen. Hans karaktär och skådespeleri är en viktig del av filmen och det blir alltid intressantare när det får mer utrymme i en film. Likaså hade det varit kul att se mer av Ed Harris, men här är det mer förståligt då detta var i början av hans karriär och han trots allt får en bra roll att leka med. Annars gillar jag Nick Nolte som fungerar bra som fotografen som ställs inför ett par tuffa situationer. Noterbart är att Jerry Goldsmith nominerades för en Oscar för musiken som har sina stunder, men är för ojämn. Likheterna med Salvador (1986) av Oliver Stone är uppenbara då båda handlar om en fotograf under ett inbördeskrig, men den tycker jag nog är snäppet vassare.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner