Wednesday, December 22, 2010

How to Train Your Dragon



Titel: How to Train Your Dragon / Draktränaren
Genre: Animerat
Land: USA
År: 2010
Regi: Chris Sanders & Dean DeBlois
Röster: Jay Baruchel, Gerard Butler, America Ferrera, Craig Ferguson

Handling: Ett äventyr som utspelar sig i en mytisk värld befolkad av väldiga vikingar och vilda drakar. Tonåriga vikingen Hiccup lever på ön Berk där det är en livsstil att slåss mot drakar. Snart är det dags för initiering, den stora chansen att visa sig värdig för hans stam och far. Men när han möter, och även blir vän med, en skadad drake vänds hans värld upp-och-ner.

Omdöme: Vikingar och drakar ? Ja, de kan faktiskt fungera ihop på film, även om det är animerat. Hiccup är en ung viking som alltid velat vara ute och jaga drakar precis som sin far. Men han har en förmåga att alltid ställa till det för sig vilket fadern Stoick inte är särskilt förtjust i. Han vill helst att Hiccup stannar hemma och gör det han blir tillsagd. Men Hiccup ger sig inte och en kväll är han säker på att han lyckats få ner en nattdrake.



Det tar inte lång tid för Hiccup att tämja sin drake som han kallar Toothless. Eller rättare sagt så är Toothless skadad och kan inte flyga utan Hiccups hjälp. Hiccup lär sig snart allt om drakar och har på så vis stor hjälp när det kommer till drakträningen som alla unga vikingar går igenom. Men Hiccups annorlunda teknik väcker misstanke och snart är han och Toothless i fara. Och det är väl ungefär här filmen börjar tappa.



Filmen är enligt mitt tycke som bäst när Hiccup lär sig och försöker få Toothless att flyga. Det är både vackert och underhållande även om det inte når till topparna av animerad film. Men när det så uppdagas vad Hiccup haft för sig kommer den typiska upplösningen som liksom tar andan ur en annars sevärd film. Man går liksom på säkerhet och det som är beprövat istället för att bjuda på något annorlunda. Men jag antar att man får acceptera det i en sån här familjefilm även om det sänker helheten för mig. Ett plus till musiken som skapar lite magi i några scener.

Betyg:
IMDb: 8.2


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner