Friday, December 10, 2010

La doppia ora



Titel: La doppia ora / The Double Hour
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: Italien
År: 2009
Regi: Giuseppe Capotondi
I rollerna: Kseniya Rappoport, Filippo Timi, Antonia Truppo, Gaetano Bruno

Handling: Två ensamma Turinbor, en f.d. polis och en slovensk städerska, fattar tycke för varandra på speed-dating. Men de hinner knappt lära känna varandra innan deras liv tar en våldsam vändning.

Omdöme: Det här var en film jag blev rekommenderad och inte kände till något om. Vi får följa Sonia (Kseniya Rappoport) som är halv-italienska och kommer från Ljubljana i Slovenien. I Turin jobbar hon som städerska på ett hotell och testar att gå på speed-dating där hon träffar Guido (Filippo Timi), en ensam man som har ett mystiskt förflutet. Båda huvudkaraktärerna har egentligen mystiska bakgrunder som gör att det är en spänning mellan dem samtidigt som man som tittare undrar vart det egentligen ska leda och vem som ska råka illa ut.



Filmen är egentligen uppdelad i tre delar på trettio minuter vardera. Den första tredjedelen är främst ett drama som kretsar kring hur Sonia och Guido lär känna varann. Den andra blir till en psykologisk thriller i bästa Polanski-stil likt lägenhetstrilogin. Och så den avslutande då allt förändras och det man fått se under de inledande två tredjedelarna får sin upplösning. Jag tycker det är lite fräckt att göra på det viset och man inte bara lurar in tittaren i att tro något, man får även två-tre filmer i en.



Filippo Timi, i rollen som Guido, påminner förresten starkt om Javier Bardem. Han och Kseniya Rappoport ger två fina prestationer i en film som är typiskt europeisk, nästan fransk, i sin sammansättning. Jag gillar nog de två första tredjedelarna av filmen bäst där upplösningen av andra delen kommer efter en timme och egentligen hade kunnat vara slutet av filmen. Men det gör också att man får spänning rakt igenom, romantik och dramatik samtidigt som det hela är ett trevligt mysterium och en psykologisk strid för en av karaktärerna. Fotot är smakfullt och filmen är elegant ihopsatt som leder till en småpirrig resa in i en oviss avslutning.



4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner