Saturday, December 25, 2010

Cohen and Tate



Titel: Cohen and Tate
Genre: Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1988
Regi: Eric Red
I rollerna: Roy Scheider, Adam Baldwin, Harley Cross, Cooper Huckabee

Handling: Två lejda mördare får i uppdrag att hämta ett vittne som kan fälla en gangster. Vittnet är en pojke. De skjuter hans föräldrar och kidnappar honom. Pojkens framtid är osäker när kidnapparna kör honom mot Houston.

Omdöme: Roy Scheider är Mr. Cohen och Adam Baldwin är Mr. Tate. De är två lönnmördare som kommit för att rensa upp en familj som är i vittnesskyddsprogrammet. Den lille pojken Travis är dock målet för deras operation och mördarna tar med honom i sin bil och kör mot Houston där deras arbetsgivare finns. Mr. Cohen är den rutinerade ensamvargen som är van vid att jobba själv och metodiskt. Mr. Tate är en ung psykopat som är oberäknelig i allt han gör. Tillsammans är de en tickande bomb och den tioåriga pojken är den stora anledningen till att de inte kommer överens.



Regissören Eric Red gör här sin regidebut och har även skrivit manuset. Men han slog igenom med sitt manus till 80-tals klassikern The Hitcher (1986). Det intressanta var att jag under filmens gång tänkte på just den filmen eftersom det finns en del likheter. Även denna är en slags roadmovie där stora delar av filmen utspelar sig i bilen som de två mördarna och pojken färdas i. Man bjuds på en hel del sköna repliker och situationer samtidigt som filmen behåller sin hårda yta.



Visst hade man kunnat förbättra vissa saker i manuset, men det är en underhållande liten film som hela tiden håller intresset uppe och låter en gissa vart det ska leda. De två mördarna hamnar i stora tjafs och pojken ser sin chans att försöka spela ut de två mot varandra. Detta eftersom Mr. Tate gärna skulle vilja fimpa pojken med en gång medan Mr. Cohen vill slutföra uppdraget och leverera pojken oskadd. De två är en skön kombination och Adam Baldwin (som förresten påminner om Bill Paxton) går verkligen in för sin roll vilket leder till en del överspel, men allt som oftast en skön prestation. Likaså är Roy Scheider passande som den iskalle rockbärande mördaren.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.2


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner