Wednesday, October 1, 2008

Arabesque



Titel: Arabesque
Genre: Äventyr/Drama/Komedi/Thriller
Land: USA
År: 1966
Regi: Stanley Donen
I rollerna: Gregory Peck, Sophia Loren, Alan Badel, Carl Duering

Handling: Professor David Pollock är expert på urgamla hieroglyfer och föreläser på en skola i England. Han blir övertalad att infiltrera en organisation som vill störta en premiärminister i Mellanöstern, eftersom komplotten mot honom misstänks ha kodats i just hieroglyfer.

Omdöme: En slags uppföljare till framgångsrika Charade där det var tänkt att just Cary Grant skulle spela professor David Pollock. Istället gick rollen till Gregory Peck som visar sig inte ha samma komiska timing som föregångaren. Å andra sidan spelar han rollen på ett annat sätt där karaktären ofta känns lite virrig och svag, som en professor gärna ska vara (lite som James Stewart nog hade spelat rollen). Däremot spelar Sophia Loren rollen som Yasmin Azir på ett starkt sätt och det blir lite hon som nästan måste rädda honom (detta har sin förklaring längre fram).



Att det handlar om arabiska män och kvinnor som spelas av icke-araber känns fel och många gånger tillgjort. Den ena araben, huvudskurken Beshraavi (spelad av Alan Badel), har genom hela filmen på sig solglasögon, antagligen för att dölja hans färgglada ögon ? Och andra araben, Premiärminister Hassan Jena (Carl Duering), känns aningen bättre med sitt vita skynke, men även här känner man att det inte är helt äkta. Överhuvudtaget har den här filmen svårt att mäta sig med sin föregångare Charade som lyckades så väl med det mesta. Här bjuds man på ett bra äventyr och en intressant grundstory. Tyvärr blir det lite för mycket 60-tals flummeri på sina håll samt att den inte är lika stark i birollerna.



Vad jag annars gillade lite extra var kameraarbetet och framförallt vinklarna och användandet av speglar och glas. Genom hela filmen dyker det upp smarta lösningar där man använt sig av just detta för att ge filmen en egen look. Och även om Gregory Peck inte känns helt komfortabel i sin roll så är han alltid trevlig att se. Sophia Loren var en trevlig överraskning då jag trodde hon skulle spela en flamsig och störig brud, men hon visade sig både spela sexigt och ganska bra faktiskt. Känner också att filmen börjar intressant samt avslutas bra. Tyvärr är det där emellan som den inte riktigt lyckas fullt ut.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.6
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner