Tuesday, October 7, 2008

Executive Action



Titel: Executive Action / Tre skott i Dallas - presidentmordet
Genre: Drama/Kriminal/Thriller
Land: USA
År: 1973
Regi: David Miller
I rollerna: Burt Lancaster, Robert Ryan, Will Geer, Ed Lauter

Handling: En grupp mäktiga män planerar att lönnmörda president John F. Kennedy. Först måste de rekrytera och träna skyttarna, sen sätta dit Lee Harvey Oswald som valts ut.

Omdöme: Jag har alltid haft en förkärlek till konspirationsfilmer, om de är gjorda på rätt sätt. Oftast fungerade de bäst på 70-talet då situationen i världen, då det förekom mycket konspirationer, gjorde att filmerna kändes äkta. Så är även fallet här, även om den tar lite tid på sig att komma igång. Det är en ganska lågmäld stämning där man blandar fiktiva händelser med verklighetsbaserade. Allt kretsar givetvis runt konspirationen om mordet på JFK. Man visar helt enkelt ett sätt det hela kan ha gått till på och det blir faktiskt smått intressant. Nu är den inte lika pampig som JFK (1991), men har ändå slagkraft när man når själva ögonblicket.



Burt Lancaster är ledaren för de mäktiga männen och styr operationen med precision. Det framgår inte vilka de är, men att de har högt uppsatta kontakter är uppenbart. De organiserar allt under en längre tid och har även två team med tre skyttar vardera som övar på rörande måltavlor. Nej, det här var en klart intressant film men uppskattas nog inte av alla. Den kunde givetvis gjorts bättre med starkare karaktärer och bättre utveckling. Ett plus till musiken som stundtals skapade bra stämning. Man använder även riktiga klipp med bl.a. John F. Kennedy vilket gör att han nästan känns som en av skådespelarna i filmen. Det som också är ett plus är ju att den kom 10 år efter händelsen vilket gör att den känns relativt aktuell då alla hade händelsen färsk i minnet.



3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.4
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner