Wednesday, October 15, 2008

Wait Until Dark



Titel: Wait Until Dark / Nattens ögon
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1967
Regi: Terence Young
I rollerna: Audrey Hepburn, Alan Arkin, Richard Crenna, Jack Weston

Handling: Susies make får av misstag med sig hem en docka från en resa. Dockan innehåller knark och en liga är ute för att finna dockan. De tror att Susie, som är blind, vet var dockan finns och pressar henne allt mer för att få reda på var.

Omdöme: Filmen bygger på en pjäs och utspelar sig i princip bara i ett rum (eller rättare sagt en källarlägenhet). Susie (Audrey Hepburn) är en energisk, glad och påhittig kvinna, men även blind sen en olycka. Hon går i skola för blinda för att lära sig, men spenderar annars mycket tid hemma i sin källarlägenhet hon delar med sin make Sam. Han i sin tur är fotograf och jobbar ofta i sin ateljé. Efter en resa har han fått med sig en docka som en ung kvinna gav honom på flygplatsen...



Dockan visar sig innehålla narkotika, något Sam och Susie inte är medvetna om. Men det är tre män som är ute efter dockan och dess innehåll. Alan Arkin som Roat är deras ledare och den mest psykopatiska av dem. Richard Crenna är den som ska få Susie att känna sig trygg och lita på honom. Det händer väldigt mycket kan man lugnt påstå och de tre utger sig för att vara några helt andra för att få informationen som leder dem till dockan. Minst sagt hjälplös har alltså Susie hamnat i händerna på tre brottslingar som tagit sig in i hennes lägenhet.



Trots att Audrey Hepburn har filmens huvudroll, är det inte hennes prestation jag är mest imponerad över. För ska man vara ärlig så är hon främst söt och man tycker väldigt synd om henne, men hennes prestation är inte alltid övertygande. Istället är det främst Alan Arkin som imponerar med sin hänsynslösa attityd, rysliga röst och iskalla beteende. Även Richard Crenna gör bra ifrån sig i en mer nedtonad roll. Filmen har annars en av de mest klassiska uppgörelsena som många gånger klassats bland de bästa någonsin. Det är spänning på hög nivå och en liten klassiker i sig. Allt är inte perfekt med denna film, men den levererar på de flesta punkterna. Noterbart också att filmen är regisserad av mannen som regisserade de två första Bond-filmerna - Terence Young.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.9
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner