Friday, October 3, 2008

Leviathan



Titel: Leviathan
Genre: Sci-Fi/Skräck/Thriller
Land: USA/Italien
År: 1989
Regi: George P. Cosmatos
I rollerna: Peter Weller, Richard Crenna, Amanda Pays, Daniel Stern

Handling: Djuphavsgruvarbetare stöter på ett sovjetiskt vrak och bärgar dess last till sin undervattensbas. Dock visar det sig att lasten var mycket farligare än vad de trott. Nu är hela besättningens liv i fara då något som tog den sovjetiska besättningens liv kommit ombord...

Omdöme: 1979 fick vi Alien, men 1989 fick vi Leviathan ! Detta är en blandning av klassiska Alien, The Thing och The Abyss. Utspelar sig helt under vattnet och har i princip samma story som Alien. Jag förväntade mig inte så mycket av den här filmen, kanske några skratt åt dåliga scener. Men till min förvåning visade sig filmen faktiskt vara helt ok och långa stunder skapade den bra spänning och helt rätt atmosfär där nere. Den är absolut inte originell, men lyckas ändå bra med vad den vill skapa och många gillar den för vad den är.



Rollistan är helt klart imponerande (eller inte) med Peter "Robocop" Weller i huvudrollen som kapten ombord basen. Hans högra hand är Richard Crenna i rollen som teamets doktor, som sköter sig förvånansvärt bra och passar i sin roll. Amanda Pays är överraskningen i gruppen, en brittisk skådespelerska som jag aldrig hört talas om och som jag nog inte kommer höra talas om i fortsättningen heller. Har utseendet och klarar sig bra, även om det inte är någon Oscarsprestation direkt. Allt som allt gedigna insatser i en sån här film.



Vad som sänker filmen en del är nog sista biten, tänkte främst på det under sista 10-15 minuterna när det blir lite väl klichéfyllt och man lägger mycket krut på actionspäckade scener istället för att skapa en tät spänning som hade varit att föredra. Men den täta stämningen infinner sig stundtals, precis som musiken av Jerry Goldsmith som bitvis lyckas skapa rätt känsla, men som överlag lämnar mer att begära.



Med en starkare regissör, kändare skådespelare och lite ändring i manuset hade detta kunnat bli något. Manuset är förresten skrivet av David Webb Peoples som bl.a. skrivit manus till Blade Runner, Unforgiven och De tolv apornas armé - inga dåliga filmer, men också med bra regissörer. Skönaste repliken måste jag också nämna när besättningen börjar bli grinig.

- I realize you must have gone through hell...
- Gone? Bitch, we're still here!

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner