Thursday, October 2, 2008

Tropic Thunder



Titel: Tropic Thunder
Genre: Äventyr/Action/Komedi/Krig
Land: USA/Tyskland
År: 2008
Regi: Ben Stiller
I rollerna: Ben Stiller, Robert Downey Jr, Jack Black, Nick Nolte, Matthew McConaughey, Tom Cruise

Handling: Ett gäng självupptagna skådespelare har bestämt sig för att göra filmhistoriens största krigsfilm. Men när inspelningskostnaderna löper amok och skådisarnas överdimensionerade egon hotar att äventyra hela filmprojektet, bestämmer sig den frustrerade regissören för att ta saken in egna händer och öka realismen.

Omdöme: Filmen inleder med en rad fejkade filmtrailers, likt vad man fick mellan filmerna på Grindhouse. Dessa trailers är alla komiska och sätter direkt tonen för vad man ska förvänta sig av filmen. När så filmen verkligen börjar presenteras man av Ben Stiller som spelar actionhjälten Tugg Speedman, men som på senare tid börjat tappa publiken med alla sina uppföljare. Robert Downey Jr. spelar den femfaldigt Oscarsbelönade australiensaren Kirk Lazarus som inför filmen "Tropic Thunder" genomgått en kontroversiell operation som gjort honom till en svart man. Jack Black introduceras som Jeff Portnoy, en överviktig skådis som varit med i "The Fatties", en slags vit parodi på Eddie Murphys familj i The Nutty Professor.



Filmen "Tropic Thunder" utspelar sig under Vietnamkriget och baseras på en bok skriven av Vietnamhjälten Four Leaf (spelad av Nick Nolte som en riktig hippie). Samtidigt är Tugg Speedmans manager Rick Peck (en passande Matthew McConaughey) orolig för att hans klient inte ska få de bekvämligheter på plats som han ska ha, samt att någon annan tar hans enda (?) klient ifrån honom. Som om det inte vore nog har filmen gått över budgeten och är försenad vilket får filmens producent Lee Grossman (en härlig och härligt sminkad Tom Cruise) att bli fullständigt galen. Ja, det är upplagt för underhållning, det är en sak som är säker.



Det är en på många sätt underhållande och rolig film som lyckas inbringa en del skratt genom filmens gång. De flesta bjuder Robert Downey Jr. och Tom Cruise på, men även gänget tillsammans ute i djungeln skapar flera komiska situationer. Den har dock även sina svackor och ett tag känns det som om Rambo vore i farten på räddningsuppdrag. Jag hade ändå hoppats på att bjudas på lite mer som helhet, men är ändå glad att jag fick mig en del skratt. Måste ändå sägas att Ben Stiller lyckats förvånansvärt bra då han förutom huvudroll även är filmens regissör och manusförfattare (tillsammans med bl.a. Justin Theroux).

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews

Get Paid To Promote, Get Paid To Popup, Get Paid Display Banner